Kent Haberleri

İdari para cezaları için son dakika kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı: İdari para cezaları taksitlendirilebilecek! 

Tahsilat genel tebliği, bugünkü 32186 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte tebliğ ile ilgili merak edilenler... Cezalarda zaman aşımı, cezanın miktarına göre 3 ile 7 sene arasında değişen sürelerde belirlenirken, uygulamanın da Haziran ayının başında başlayacağı belirtildi

İdari para cezalarının ödeme süresi içinde taksit yapılması istenebilecek. Cezalarda zaman aşımı, cezanın miktarına göre 3 ile 7 sene arasında değişen sürelerde belirlenirken, uygulamanın da Haziran ayının başında başlayacağı belirtildi. 

İdari para cezalarının uygulanmasına yönelik hükümleri de kapsayan kabahatler kanununun bazı maddelerine ilişkin esasları belirleyen tahsilat genel tebliği, bugünkü 32186 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

İdari para cezaları için son dakika kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı: İdari para cezaları taksitlendirilebilecek! Peki Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18) neleri kapsıyor? İşte ayrıntılar...

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tahsilat Genel Tebliği'ne göre; idari para cezalarının, muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması durumunda ödeme süresi içinde taksitlendirilmesi istenebilecek. 

Bu kapsamda, cezalar, 4 eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise cezanın tebliğ tarihi itibarıyla 1 sene içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenecek. 

Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda, idari para cezasının kalan bölümünün muaccel hale gelerek izlenebilecek. Fakat, takibi kesinleşme şartına bağlı tutulan idari para cezalarının taksitlerinin süresinde ödenmemesi sebebiyle, bu cezaların kalan kısmının takip edilebilmesi, cezanın kesinleşmiş olma koşuluna bağlı olacak. 

İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi durumunda, cezaya yüzde 25 oranında indirim uygulanacak. 

Cezanın ödenmiş olması, idari yaptırım kararına karşı süresi içinde kanun yoluna başvuruda bulunmaya engel olmayacak.

ZAMAN AŞIMI SÜRELERİ

Tebliğe göre, idari para cezalarında tahsil zamanaşımı süreleri; 10 bin liradan az olanlar için 3 yıl, 10 bin lira ile 19 bin 999 lira arasında olanlar için 4 yıl, 20 bin lira ile 49 bin 999 lira arasında olanlar için 5 yıl, 50 bi lira ve üzerindekiler için de 7 sene olarak belirlendi. 

Zaman aşımı süresi, idari para cezasının kesinleştiği takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren işleyecek. 

İlgili kanun hükmü gereği olarak idari yaptırımın yerine getirilmesine başlanamaması ya da yerine getirilememesi durumunda zaman aşımı olmayacak. 

Zaman aşımı süresinin zaman aşımını kesen ve durduran durumlar da göz önüne alınmak şartıyla dolması halinde, idari para cezaları izlenmeyecek ve bu cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Fakat, bu sürelerin ardından rızaen gerçekleştirilen ödemeler kabul edilecek. 

MİRASÇIYA CEZA KALMAYACAK 

Cezaların şahsiliği ilkesi çerçevesinde, idari para cezasına muhatap olan gerçek kişinin ölmesi durumunda bu cezalar mirasçılarından izlenmeyecek ve cezaların tahsilinden vazgeçilecek. 

Gerçek kişi hakkında ölüm tarihinden önce ya da sonra verilen idari para cezalarının ölüm tarihinden sonra takip için vergi dairesine bildirilmesi durumunda, bu cezalar vergi daireleri tarafından cezayı veren birime iade edilecek. 

Tüzel kişi hakkında verilen idari para cezasının tüzel kişiliğin mal varlığından tahsil edilememesi halinde, bu borcun ödenmesinden sorumlu olan gerçek kişi hakkında yapılan takip sürecinde bu kişinin ölmesi durumunda, bu borç gerçek kişinin mirası reddetmemiş mirasçıları nezdinde takip sürdürülecek. Bu hüküm, adli para cezaları için de geçerli tutulacak. 

Tebliğle, daha önce çeşitli tarihlerde yayımlanmış olan 6 tahsilat genel tebliği yürürlükten alındı. 

Sanayi üretimi beklentiyi karşılayamadı! Yüzde 0,1 azaldı...

Memurlara Temmuz'da ne kadar zam gelecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması! Memur maaşı kaç TL olacak?

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde!