İdlib’de 17 bin 553 aile evlerine yerleştirildi!
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İdlib'de 17 bin 553 ailenin çadırlardan kurtularak evlerine yerleştirildiğini belirterek İdlibliler için inşa edilen konutlar hakkında bilgi verdi.
Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye sınırındaki çadır kentlere yerleşen siviller, briket evlere kavuşacakları günü bekliyor. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bulunan kamplarda 1 milyon 146 bin 527 kişi yaşıyor. Rejimin saldırıları nedeniyle Türkiye sınırına yeniden başlayan göç hareketi, sınıra yakın kamp alanlarına geçilmesiyle dururken ilk aşamada İdlib ve çevresindeki bölgelerde kurulan çadırlara yerleştirilen aileler bu kez de kış koşullarının olumsuz etkisiyle yüzyüze kaldı.
Milliyet'ten Ecem Toplar'ın haberine göre; İdlibliler için bugüne kadar yapılması planlanan 52 bin 772 briket evden 27 bin 665’inin inşası tamamlandı. Maliyeti 2 ila 7 bin TL arasında değişen evlere dul, yetim ve engelliler öncelikli olmak üzere şimdiden 80 binden fazla kişi yerleştirildi. Başka bir deyişle 17 bin 553 aile çadırlardan kurtularak ev sıcaklığına kavuştu. 50 bin kalıcı konutun inşaatının sona ermesiyle savaş mağduru ailelerin tamamı başını bir çatı altına sokacak.
Hatay Valisi Rahmi Doğan,Suriyelilerin geçimlerini nasıl sağladıklarına ilişkin bilgi verdi. Doğan, “Briket evlerin inşasında çalışanların tamamı Suriyeli. Aynı zamanda, yaptırılan briket evlerin amacı 3 milyonluk nüfusu sınırda muhafaza etmek. Güvenlik anlamında sorun yok, rejim Türkiye’nin tedbirini gördüğü için artık zorlamıyor” dedi.
Çataklı: Öncelik güvenliğin tesisi
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise konut inşalarına yönelik şunları söyledi:
“52 bin konuttan sonra, yeni inşa edilecekler bahçeli yapılacak. Ev fiyatlarının 2 ila 7 bin lira arasında farklılık göstermesinin nedeni farklı organizasyonların/STK’ların rol almasından kaynaklanıyor. Ancak alt yapı ve kanalizyon hizmetlerinin tamamını AFAD üstlendi. Şubat ortasına doğru bölgede yerleşim başlayacak. Yaklaşık 2 bin 100 aile yani 12-13 bin kişi yaşayacak. Bu alanların hepsi sosyal alanlar düşünülerek yapılıyor; cami, okul, sağlık ocağı, idare binasına da yer ayrılıyor. İdlib’de iş sahası yaratmak şu an için zor, öncelik güvenliğin tesis edilmesi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı’nda operasyon bölgelerimiz var, oralar önceliğimiz. Hareket alanımız sınırlı. Bir hafta önce yoğun bir yağmur oldu bu bölgede. Yaklaşık bine yakın çadır kullanılamaz hale geldi. Sahadaki 11 STK ve İçişleri Bakanlığı’nın da koordinasyonu ile bölgeye 900 çadır, battaniye ve yatak gönderildi. Bu çadırları İzmir’deki depremde kullanmıştık. Oradan buraya getirdik.”
8 bölgeye kalıcı konut planı
Konutların büyük çoğunluğu İdlib’den Türkiye’ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı’na giden yoldaki ilk büyük yerleşim yeri olan ve tüccarların faaliyet gösterdiği Sarmada ile Barişa köyü arasındaki alanlara; Atme, Killi, Meshed Ruhin, Deyr Hassan, Tel Kerema, Şeyh Bahr, Babiska ve Bab el Hava bölgelerine yapıldı. Suriyelilerin isteği doğrultusunda 2 oda, mutfak, banyo, tuvalet ve avlu olarak 39 metrekareye projelendirilen konutların çatılarına 1 tonluk su depoları da yerleştirildi.
İdlib'de 27 bin 665 briket ev tamamlandı!