28 / 05 / 2024

İDO ve İGDAşž blok olarak satılacak

İDO ve İGDAşž blok olarak satılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden karar çıktı. İDO ve İGDAşž blok olarak satılacak. Belediye iki satıştan 10 milyar dolar gelir bekliyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 10 milyar dolar gelir beklediği İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi Ticaret Aşž (İGDAşž) ve İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) özelleştirme yöntemi belirlendi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ele alınan rapora göre İDO ve İGDAşž'ın tamamının blok satışla özelleştirilmesine karar verildi. CHP'li üyelerin 'hayır' oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edilen raporlar ile birlikte İBB'nin en kıymetli iki şirketi nin özelleştirmesindeki yol çizilmiş oldu. İGDAşž'ın hisse satışının ardından yüzde 10'unun Büyükşehir'e bedelsiz olarak devredilmesi, İDO'nun ise yüzde 100'ünün satılması planlanıyor. İGDAşž'ın özelleştirmesi ile Rus Gazprom, Gaz de France, İtalyan Eni, Merrill Lynch, Credit Suisse ve Kuveytli yatırım fonu St. Martins Property'nin aralarında bulunduğu yabancı şirketlerin yanı sıra Koç, Limak, Aksa, Akfen, Zorlu, Oyak ve Yıldızlar Holding gibi yerli şirketlerin de yer aldığı 20'yi aşkın dev şirket ilgileniyor. İDO'ya ise yerli ve yabancı 12 şirket talip oldu. Geçen yıl 400 milyon lira gelir elde eden şirket 19 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 araba vapuru ile 31 noktaya hizmet götürüyor.
Sabah/Zeynel Yaman

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İDO ve İGDAşž 'blok satış'la özelleştirilecek  
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyar dolar gelir beklediği İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi Ticaret Aşž (İGDAşž) ve İstanbul Deniz Otobüsleri Aşž'nin (İDO) özelleştirme yöntemi belirlendi.

Belediye Meclisi'nde iki gözde şirketin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine karar verildi. İGDAşž'ın hisselerinin satışının ardından yüzde 10'luk sermayesinin Büyükşehir'e bedelsiz olarak devredilerek şirket yönetim ve denetim kurulunda gerekli sayıda üye ile temsil edilmesine karar verildi. CHP'li üyelerin hayır oyuna rağmen oyçokluğu ile kabul edilen raporlarla birlikte Büyükşehir'in en kıymetli iki şirketinin satışının önü açılmış oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bu ayki toplantısında İDO ve İGDAşž'ın özelleştirilmesi ile ilgili raporlar görüşüldü. Özelleştirme çalışmalarına yardımcı olmak üzere danışmanlık hizmeti alındığı belirtilen raporda, blok satış yöntemi ile özelleştirmede elde edilecek gelirin halka arza göre daha fazla olacağı ifade edildi. Raporda şöyle denildi: 'Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ihalelerde de yaygın yöntem olarak blok satış uygulanmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İDO ve İGDAşž Aşž'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi halinde en yüksek faydayı elde edeceği, bunun da İstanbul halkına ulaştırılacak hizmeti artıracağı, yapılacak yatırımların hızlanmasına katkı sağlayacağı ve kamu menfaatine olduğu açıktır. İDO ve İGDAşž hisselerinin yüzde 100'ü blok satış sureti ile özelleştirilmeli. Ayrıca İGDAşž hisselerinin satış işleminden sonra 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nun 4. maddesinin (g) bendi uyarınca yüzde 10 nispetindeki İGDAşž Aşž hisselerinin bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce devir alınmalı ve buna bağlı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İGDAşž Aşž Yönetim Kurulu'nda ve Denetim Kurulu'nda gerekli sayıda üye ile temsil edilmeli. Özelleştirme için ihaleye çıkılması, tekliflerin kapalı zarf içerisinde alınması, ihalenin açık artırma suretiyle sonuçlandırılması ve tüm ihale işlemlerinde ihale komisyonu yetkili kılınmalı. Özelleştirme ihalesi komisyon kararı Belediye Meclisi'nin onayına sunulmalı.'
ZAMAN/YASİN KILIç


Geri Dön