Genel

İdris Güllüce: 26 bin 485 mimar ve mühendise denetçi belgesi verildi!

Bakan Güllüce, "Yeni Türkiye yolunda şehirlerin alt ve üst yapıları kadar, insan boyutuna daha çok ağırlık verecek, şehrin ruha, ruhun da şehre yansıyacağı projeleri hayata geçireceğiz" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında açıklamada bulundu Bakan Güllüce, "Yeni Türkiye yolunda şehirlerin alt ve üst yapıları kadar, insan boyutuna daha çok ağırlık verecek, şehrin ruha, ruhun da şehre yansıyacağı projeleri hayata geçireceğiz" dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmaları hakkında açıklamada bulunun Bakan Güllüce, bakanlık olarak sadece bugünün şehirlerine, insanına, Türkiye'sine karşı sorumlu olmadıklarını, bugünden yarını inşa ve imar etmenin sorumluluğunu omuzlarında taşıdıklarını ifade etti. Yayımladıkları 'Yeşil Bina Yönetmeliği' ile önümüzdeki dönemde inşaat sektöründe yenilenebilir enerjiye dayanan, enerji verimli, çevre dostu, yerel malzemeler ile üretilmiş, sürdürülebilir yeşil binaların ve yerleşim alanlarının artırılması ve yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirten Bakan Güllüce ayrıca şu bilgileri verdi: "2011 yılında Enerji Kimlik Belgesi uygulamasını başlatarak, bugüne kadar ülke genelinde 230 binden fazla yapıya Enerji Kimlik Belgesi verdik. Ülke genelinde, 10 bin 600 enerji kimlik belgesi uzmanı yetiştirdik. Yeni binaların enerji tüketimleri eski binalara göre yüzde 40 daha az olduğundan, ülke çapında toplam yüzde 16'lık enerji tasarrufu sağlanmasını hedefliyoruz." "YAPI MALZEMELERİMİZİN, DÜNYA PİYASALARINDA EN ÜST DÜZEYDE REKABET EDEBİLMESİ İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ" İnşaat yapımında kullanılan malzemelerin kalitesiyle ilgili, dünya piyasalarında en üst düzeyde rekabet edebilmek için gayret sarf ettiklerini söyleyen Bakan Güllüce konuşmasına şöyle devam etti: "Mal ve can güvenliği standardı sağlanmış yapı malzemelerinin, piyasaya arzını sağlamak üzere, gerekli mevzuat ve denetim sistemini oluşturduk. Bugüne kadar, 629 denetim elemanı marifetiyle, 35 binden fazla yapı malzemesi denetimi yapıldı. Son dönemde özellikle beton santralleri ve demir üreticilerine yönelik çok sayıda denetim gerçekleştirildi. Yapı denetim sistemi, ülkemiz genelinde etkin bir şekilde yürütülüyor. Şu an için, ülke genelinde yapı denetim izin belgesi alarak faaliyetine devam etmekte olan bin 639 yapı denetim kuruluşu bulunuyor. Bugüne kadar 26 bin 485 mimar ve mühendise denetçi belgesi verdik. Bakanlıkça özel sektör inşaatlarının denetimi kapsamında 20 bin 587 adet şantiye denetimi yaptık." Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2003 yılından bugüne kadar maliyeti yaklaşık 8,3 milyar TL olan 3 bin 687 yapım projesi gerçekleştirdiklerini, 1,6 milyar TL değerinde 209 yapım projesi çalışmasının ise halen devam ettiğini vurgulayan Bakan Güllüce, 2014 yılında en azı 300 öğrencilik olmak üzere, çeşitli kapasitede 12 yurt inşaatı, 23 adet kamu hizmet binası projelerinin yapımına başlandığını söyledi. Ülke genelinde yöresel mimari doku ve yerel malzeme kullanımını teşvik ettiklerine dikkat çeken Bakan İdris Güllüce, bu maksatla çeşitli iller için yöresel mimari özelliklerini yansıtan tip konut projeleri üretildiğini, projenin Türkiye geneline yaygınlaştırılması için hibe ve teşvik uygulamaları konusunda çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. 

Ayrıca, İskan Kanunu kapsamında hak sahiplerine yönelik çalışmaların, yıllık programlar çerçevesinde devam ettiğini söyleyen Bakan Güllüce son olarak şu bilgileri verdi: "2006-2014 yılları arasında devam eden ve tamamlanan işler için 317 milyon 824 bin TL harcama yapılmış ve 5 bin 465 konut hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bu dönemde karşılıksız kira yardımı olarak 3 milyon 901 bin TL harcama gerçekleştirilmiştir. İzmir Tahtalı ve Mersin Alaköprü Barajları iskan çalışmaları kapsamında Bakanlık olarak bu ay içerisinde hak sahiplerine kura ile konutlarını teslim etmiş olacağız."



İstanbul Gazetesi