05 / 01 / 2025

İdris Güllüce bugün Fas Rabat'taki kentsel dönüşüm alanını inceledi!

İdris Güllüce bugün Fas Rabat'taki kentsel dönüşüm alanını inceledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji, Madenler, Su Ve Çevre Bakanı Hatıma El Haıte’nin imzaladığı protokol iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir dönemin kapısını araladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji, Madenler, Su Ve Çevre Bakanı Hatıma El Haıte’nin imzaladığı protokol iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir dönemin kapısını araladı.


İmzalanan mutabakat zaptında çevre kirliliğinin azaltılması ve çevrenin koruma ve kullanma dengesi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması gayesiyle, bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı ile işbirliği öngörülüyor.


Türkiye ile Fas arasında imzalanan protokol çerçevesinde


- Sürdürülebilir atık yönetimi


- Evsel ve endüstriyel atık suların, atık su arıtma ve geri kazanım teknolojileri de dâhil olmak üzere yönetimi,


- Atık su arıtma tesisleri çevrimiçi izleme sistemleri,


- Arıtma çamurlarının yönetimi,


- Kıyı alanlarının entegre yönetimi,


- Deniz ve kıyı kirliliği ile mücadele,


- Hava kalitesi yönetimi,


- Temiz üretim ve sanayiden kaynaklanan kirliliği önleme ve en iyi uygulama teknikleri,


- İklim değişikliği


- Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji,


- Yeşil ekonomi,


- Kimyasallar yönetimi,


- Tehlikeli maddeler ve kimyasallar ile kirlenmiş sahaların tespiti, analizi ve temizlenmesi,


- Çevresel etki değerlendirmesi, çevre durum raporları, mekânsal planlama, bütünleşmiş kıyı alanları yönetimi,


- Çevre konusunda coğrafi bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili mevzuat düzenlemesi,


- Korunan alanlarda doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması,


- Korunan alanların planlanması, yönetimi ve tanıtımı, korunan alanlarda eko- turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanması,


- Çevre eğitimi ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi konularında taraflar işbirliği yapacak.


İki ülke arasında eğitim programları, toplantılar, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenecek bilimsel ve teknik ziyaret programları gerçekleştirilecek. Ayrıca işbirliğinin etkili bir şekilde uygulanmasının sağlanması için, Türkiye ve Fas ortak komite kuracak.


Ziyaretin ikinci gününde ise Bakan Güllüce ve Faslı mevkidaşı Hatima El Haite iki ülke arasında çevre alanında ortak hedefleri içeren mutabakat zaptına imza attı.


İmzanın ardından düzenlenen basın toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce şöyle konuştu:


 “Ben öncelikle sayın bakanımıza misafirperverliği için bize gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Fas ile çok geç kalmış fazla geliştirmediğimiz bir ilişkimiz var. Geç kalınınca fazla hızlı koşmak gerekiyor. İnşallah bu konuşmalarımızdan bu çalışmalarımızdan bu görüşmelerimizin sonucunda her iki taraf içinde hemen harekete geçilecek hemen icraata geçilecek neticeler elde edilir. Türkiye’de çok kötü ve çok iyi örnekleri görmemiz mümkün. Şöyle düşünebilirsiniz Türkiye bazı hatalar yapmış ve daha sonra düzeltmiş, siz o hatayı bizim yaptığımızı bizden öğrenirseniz biz o masrafları o yanılmayı hataları yapmışız siz o zaman tecrübeyi bedava satın almış oluyorsunuz.”


İnşaat alanında işbirliği


Türkiye’nin inşaat alanında dünyada ikinci sırada olduğunu vurgulayan Bakan Güllüce “Bu bir potansiyeldir. Bu potansiyelliyi nasıl birlikteliğe dönüştürebiliriz. Bu görüşmelerden sonra bir yol haritası yapalım. İnşaatlardaki ısı ve su izolasyonu konusunda çok iddialıyız biz. Bu izolasyon konusu ilişkiye dönüştürülebilir. Şuandaki Cumhurbaşkanımız başbakanımız ve hükümet olarak biz Afrika’ya çok uzanmak istiyoruz. Bu yüzden elçilik sayılarımızı artırdık. Afrika ile çok iyi ilişkilerimizin olabileceğine inanıyoruz.” dedi.


İller Bankası Fas ile ilişkiler kurabilir


Çevre Ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce basın toplantısında İller Bankası hakkında da bilgi verdi. Güllüce: “Bizim ülkemizde belediyelere finansman ve kredi desteği sağlayan iller bankası diye bir kurum var. Bu kurum yalnızca Türkiye içerisinde çalışıyor. Biz bu kurumun sizinle bir ilişki kurmasını istiyoruz. Ayrıca gerek kurumsal gerekse şirketler düzeyinde birlikte hareket edebiliriz. Mevzuat konusunda Avrupa birliği standartlarını yüzde 90 oranında yakalamış durumdayız. Bu mevzuat konusunda bizden istifade edebilirler. Nasıl ilişki kuracağımızı bize siz söyleyin. İller Bankası altyapı uzmanlarımız kimle muhatap olsun. Sizin üst düzey yöneticilerinizi biz misafir edebiliriz tesislerimizde kalabilirler ve ilişki kurabilirler.” dedi.


Bakan Güllüce’nin Fas ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Enerji, Madenler, Su Ve Çevre Bakanı. Hatıma El Haıte ise “Benim davetime olumlu bir yanıt verdiğiniz ve Fas’a geldiğiniz için minnettarım. Ayrıca buradaki ziyaretinizin de çok verimli geçmesini diliyorum. Bildiğiniz üzere biz iki ülke arasındaki işbirliği alanları üzerinde bizde istekliyiz ve bugün imzalayacağımız sözleşmede bir göstergesi olacaktır.” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Fas Şehircilik Ve Ülke Topraklarının Düzenlenmesi Bakanı Mohand Laenser ile görüştü


Protokol töreninin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Fas Şehircilik Ve Ülke Topraklarının Düzenlenmesi Bakanı Mohand Laenser ile buluştu.


Görüşmede Türkiye ile Fas arasında gücünü halkların kurduğu tarihi bağlardan alan kadim bir dostluk bulunduğu vurgulandı. Her alanda işbirliği için yeni yol haritaları üzerinde duruldu.


Bakan İdris Güllüce Türkiye’nin sadece Fas ile değil tüm Afrika ülkeleri ile her alanda daha verimli ilişkiler kurmaya hazır olduğunun altını çizdi. Pek çok sahada işbirliğini geliştirmek için beraber çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan Bakan Güllüce Türkiye’nin doğayı koruyarak kalkınan bir ülke olduğunu hatırlattı ve Fas’ın şehircilik alanında atacağa adımlara desteğe hazır oldukları mesajını verdi.


Fas Şehircilik Ve Ülke Topraklarının Düzenlenmesi Bakanı Mohand Laenser ise Bakan Güllüce’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.


Türkiye’nin hızla gelişen yapısının tüm dünya için örnek bir model olduğunu belirten Laenser bu ziyaretin Türkiye’nin şehircilik ve kentsel dönüşüm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak için de bir fırsat olduğunu vurguladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Fas Şehircilik ve Kent Politikası Bakanı Nabil Benabdallah ile görüştü


Bakan Güllüce daha sonra Fas Şehircilik ve Kent Politikası Bakanı Nabil Benabdallah ile bir araya geldi.


Görüşmelerde Türkiye’nin Fas’ı; Ortadoğu, Afrika, Akdeniz ve İslam âleminin önemli bir üyesi olarak gördüğü ve stratejik ilişkiler geliştirmek istediği vurgulandı. İki ülke arasındaki 1,8 Milyar ABD Dolarını bulan ticaret hacminin 3 Milyar ABD Dolarına çıkartılması konusunda çalışmaya tarafların hazır olduğu belirtildi.


Görüşmelerde Bakan Güllüce; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın  “Yaşanılabilir Çevre ve Marka Şehirler” vizyonu doğrultusunda; hayat kalitesi yüksek, ekolojik değerlere saygılı, sürdürülebilirlik ilkesini benimsediğinin altını çizdi. Fas halkının mutluluğunu hedef alan kentleşme sürecine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.


Fas Şehircilik ve Kent Politikası Bakanı Nabil Benabdallah da Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Fas ziyaretinin kendileri için çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Türkiye’nin son yıllarda ortaya koyduğu şehircilik politikalarının kendileri için yol gösterici olacağını söyledi.


Bakan Güllüce kentsel dönüşüm alanını ziyaret etti


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce bugün de Fas'ın Başkenti Rabat'ın merkezinde devam eden 60 dönümlük kentsel dönüşüm alanını yerinde ziyaret ederek proje hakkında bilgi aldı.



Geri Dön