29 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Çevre sorunları ile mücadelede gelişmemiş ülkelere destek olunmalı!

İdris Güllüce: Çevre sorunları ile mücadelede gelişmemiş ülkelere destek olunmalı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce toplantılarda Türkiye’nin bilgi, yönetim ve yetişmiş insan konusunda çok iyi konumda olduğunu çevre sorunlarının kalkınmayla kaynak bulunarak çözüleceğini vurguladı...




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Birleşmiş Milletler 69.Genel Kurulu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte New York’ta. Bakan Güllüce BM temasları çerçevesinde Türkiye’nin çevre sorunları ve iklim değişikliği ile mücadelede attığı adımları anlattı, gelişmiş ülkelerin temsilcilerine önemli mesajlar verdi.


Bakan Güllüce; toplantılarda Türkiye’nin bilgi, yönetim ve yetişmiş insan konusunda çok iyi konumda olduğunu çevre sorunlarının kalkınmayla kaynak bulunarak çözüleceğini vurguladı.


Japonya, İsviçre, ABD ve Uruguay’ın ev sahipliğinde düzenlenen "Yüksek Düzeyli Etkinlik" toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; Türkiye’nin yerel yönetimlerinin bütçe oranında çevre yatırımı yapabildiğini söyledi, sorunun bilgi ve yetişmiş insan olmadığının altını çizdi.


Bakan Güllüce temaslarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulama değil planlama yaptığını muhataplarına anlattı; yerel yönetimlerin uygulama yaptığını vurguladı. Bakan Güllüce; gelişmemiş ülkelerin de Türkiye modelini benimseyeceğini açıkladı.


Çevre sorunları ile mücadelede gelişmiş ülkelerin gelişmemiş ülkelere kaynak desteği vermeleri gerektiğini söyleyen Bakan Güllüce iklim değişikliğinin sonuçlarından kaçınabilmek için küresel işbirliği içerisinde hareket etmenin bir zaruret olduğunu hatırlattı.


“Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma; şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmalıdır” diyen Bakan Güllüce muhataplarına “2014 yılı, Aralık ayında, Peru’da gerçekleştirilecek olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı başarıyla sonuçlandırmalı ve buradan yeni rejimin temel unsurları üzerinde uzlaşmış bir şekilde ayrılmalıyız” mesajı verdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce “Takip eden dönemde de ulusal hazırlıklarımızı tamamlayarak, mevcut hedefimiz doğrultusunda, 2015 yılı sonunda, Paris’teki 21. Taraflar Konferansı’nda da 2020 sonrası iklim değişikliğine ilişkin bağlayıcı nitelikli bir anlaşmayı sonuçlandırmalıyız.” dedi


Bakan Güllüce yaptığı görüşmelerde çevre sorunları ile mücadelede günümüzdeki ve yakın gelecekteki ekonomik gerçeklerin mutlaka göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Salım azaltımına ve iklim değişikliğine uyuma eşit ağırlık verilmesini istedi.


Geri Dön