Genel

İdris Güllüce: Hükümetin devletlerin gayesi, yaşayan insanları mutlu etmek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2004’de temelini attığı Yetimlerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. Bakan Güllüce burada yaptığı konuşmada Hükümetin devletlerin gayesi yaşayan insanları mutlu etmek." dedi...


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakan olduktan sonra ilk ziyaretini Yetimlerle Dayanışma Derneği’ne yaptığını söyledi. En büyük projesine geldiğini ifade eden Güllüce, “Hükümetin, devletlerin gayesi yaşayan insanları mutlu etmek. O yüzden de annesi babası olmayan çocuklarımıza fiziksel destekten, maddi destekten öte, onların gönüllerini, anne ve babalarının eksikliklerini minimize etmek bizim en büyük derdimiz olmalıdır.” dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2004’de temelini attığı Yetimlerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. Bakan olduktan sonra gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğuna dikkat çeken Güllüce, “Sade fiziksel bir çevre değil, insan ruhunu da içine alan insan mutluluğunu da içine alan bir çevrecilik anlayışını önemsiyorum. O yüzden de bu gençlerin bu anne babası olmayan çocuklarımızın mutlu olmaları, diğer çocuklardan farklı olmamaları için devletimizin çeşitli organizasyonlar yapması lazım. Bütün hepimizin gayesi insanları mutlu etmek. Hayatın gayesi mutlu olmaktır. Hükümetin devletlerin gayesi yaşayan insanları mutlu etmek. O yüzden de annesi babası olmayan çocuklarımıza fiziksel destekten, maddi destekten öte onların gönüllerini, eksiklik hissettikleri anne ve babalarının eksikliklerini minimize etmek bizim en büyük derdimiz olmalıdır.” diye konuştu. 


Bu konuda Türkiye’de ciddi sivil toplum kuruluşlarının olduğunu belirten Güllüce, “Hepsinden Allah razı olsun diyorum. Benim ilk ziyaretim burası bakan olduktan sonra. En büyük projeme geldim. Magazinsel bakarsanız, diğerleri küçük projemi değil. Bu bir gönül projesi.” dedi. 


Yılın bir gününün yetimler günü olarak ayrılması için daha önce girişimde bulunduğunu anlatan Bakan Güllüce, şöyle devam etti: “Dilerim proje Türkiye’de her tarafta yayılsın. Hatta ben UNESCO’dan yılın bir gününü yetimler günü olarak ayrılmasıyla ilgili 1999 ya da 2000’de bir çalışmam olmuştu o zaman. Sadece Türkiye’de de değil anne babası olmayan çocukların bütün insanların ve bu kanlı savaşların olduğu yerlerde binlerce on binlerce anne babası olmayan çocuklar var. Keşke Türkiye o kadar güçlü olsa ki dünyada ihtiyaçlı hiçbir insan bırakmasa, hepsine yardım edebilse. O yüzden Türkiye’yi çok güçlü kılmamız lazım.” 


Türkiye ekonomisinin üzerinde olan ülkelerin Suriye’de sessiz kaldığına dikkat çeken Güllüce, “Bizim çok daha üzerimizde ekonomisi olan ülkeler var. Suriye muhaceretinde çıt çıkartmadılar, 5 kuruşları yok. Bizim bütçemizin, gelirlerimizin 10 katı, 20 katı 50 katı olan ülkeler var. Ama bizim tarihten beri gelen insani geleneğimiz var. Paylaşım geleneğimiz var. O paylaşma geleneğimizin getirdiği şeyle bugün dünyanın parasını ödüyoruz Suriye muhacirlerine. Başka Afrika’daki yoksullara gariplere. Ama çok daha güçlü olmalıyız ki çok daha yardımcı olalım. Afrikalılar bunu biliyorlar. Bizim o yardım ederken de beynimizin arkasında bir şey olmadan yardım ettiğimizi ikinci bir amaç taşımadan yardım ettiğimizi, sadece ve sadece insani amaçlarla yardım ettiğimizi çok iyi biliyorlar. O yüzden Allah bu ülkeyi yüceltsin, zenginleştirsin, birlik beraberlik nasip etsin ki biz tüm dünya mazlumlarına yetimlerine daha çok yardımcı olalım.” şeklinde konuştu. 


Sivil Toplum Kuruluşları’na çağrıda bulunan Güllüce, şöyle konuştu: “Baba diyemeyen bir çocuğun derdini psikolojisini anlayan çalışmalar yapmak lazım. Bayram olmuş herkes babasının elini öpüyor ama o çocuğun elini öpeceği bir babası yok. Onun bir ruhsal sıkıntısı var. O çocuğa şefkat kollarını uzatan, organizasyonlar yapmak lazım. Maddi desteği devlet sağlayabiliyor, belediyeler sağlayabiliyor. İnsani olan, o kalp burukluğu denen şeyi, STK’lar proje yapmalı diye düşünüyorum." dedi. 


Hükümetin yeni İstanbul projesiyle ilgili soruya cevap veren Bakan Güllüce, “Çalışıyoruz daha henüz size tatmin edecek kadar bir şey söyleyemem. Ben de biraz daha dersime çalışmam lazım.” dedi.


Kırıkhan Olay