Genel

İdris Güllüce Minamata Sözleşmesi’ne imza attı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce imzanın ardından yaptığı açıklamada: “Minamata sözleşmesi tüm dünyada çevrenin korunması açısından hayati önemi sahip. Ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olsun” dedi...



Birleşmiş Milletler temasları kapsamında New York’ta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarihi bir anlaşmaya: Minamata Sözleşmesi’ne imza attı.


ÇEVRE SORUNLARI İLE MÜCADELEDE TARİHİ ADIM


Çevre ve insan sağlığı açısından cıva, en tehlikeli ağır metallerden biri Cıva ve bileşikleri geniş kullanım alanına sahip. 20. yüzyılın ortalarında da, Japonya’nın Minamata kentinde cıva zehirlenmesi oldu.


Cıva kaynaklı çevre kirliliğinin küresel ölçekte önlenebilmesine ilişkin çabalara katkı sağlanması için Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) liderliğinde "Cıvaya İlişkin Minamata Sözleşmesi" hazırlandı. Sözleşme; 2010-2013 döneminde nihai hale getirildi ve bugüne kadar 101 devlet ve Avrupa Birliği tarafından imzalandı.


Minamata Sözleşmesi; Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu genel görüşmelerinin açılışı kapsamında  Japonya, İsviçre, ABD ve Uruguay’ın evsahipliğinde düzenlenen "Yüksek Düzeyli Etkinlik" sırasında, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından imzalandı.


CIVALI ÜRÜNLERİN KULLANIMI, İTHALATI VE İHRACATINA DÜZENLEME


Sözleşme; cıva kullanılan, salınan ya da yayılan ürünler, prosesler ve endüstriler ve bunların  cıva içeren atıkları için bazı kontrol ve azaltım tedbirleri içeriyor.


Sözleşme kapsamında, ülkelerin; 2020 yılına kadar bazı cıva içeren ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatını yasaklamaları ve bunlara ilişkin atıklarını etkin bir şekilde bertaraf etmeleri zorunlu hale getiriliyor.


Sözleşme kapsamında ayrıca; kullanılan cıva miktarını ve salımlarını azaltmaya yönelik stratejilerin oluşturulması, büyük endüstriyel tesislerden kaynaklanan emisyonların ve salımların azaltılması için belirli zamanlar dahilinde yeni açılacak tesislerde "Mevcut En İyi Teknolojilerin" kullanılması ve mevcut tesislerde ise belirli bir plan çerçevesinde emisyonların azaltılması zorunlu hale getirilecek.


SÖZLEŞMENİN İMZALANMASI TÜRKİYE’YE HERHANGİ BİR YASAL SORUMLULUK GETİRMİYOR


 Minamata Sözleşmesi; gelişmekte olan ülkeler ile ekonomisi geçiş halindeki ülkelerin yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini desteklemek için bir teknik ve finansal mekanizma oluşturuyor. Sözleşme’nin temel finansman kaynağı Küresel Çevre Fonudur. Gelişmekte olan ve ekonomisi geçiş sürecindeki ülkelere Sözleşme’nin uygulanmasını sağlamak üzere bu fondan finansman desteği verilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce imzanın ardından yaptığı açıklamada: “Minamata sözleşmesi tüm dünyada çevrenin korunması açısından hayati önemi sahip. Ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olsun” dedi.