Kentsel Dönüşüm

İdris Güllüce: Rant vergisi en az 15 sene sonra gerçekleşir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gayrimenkullerden 'rant vergisi' alınması konusuna açıklık getirdi. Bakan Güllüce "Rant vergisi en az 15 sene sonrası için düşünülüyor. Yarın yapılacak bir şey değil" dedi...

Bakan Güllüce "Rant vergisi en az 15 sene sonrası için düşünülüyor. Yarın yapılacak bir şey değil" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gayrimenkullerden 'rant vergisi' alınması konusuna açıklık getirdi. Türkiye'nin şehirleşmesi ve altyapısını bitirip ekonomisini en üst düzeye getirdiği zaman bunun gündeme geleceğini söyleyen Güllüce, "Yani en az 15 yıl sonra. Yoksa bu yarın yapılacak bir şey değil. Biz bir vizyonu anlatıyoruz" dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın gündeme getirdiği "kısa süre sonra gayrimenkullerden rant vergisi alınacağı" yönündeki haberlere dikkat çeken Güllüce, SABAH'a açıklamalarda bulundu. Güllüce, Kalkınma Bakanlığı'nın ülkenin vizyonunu çizdiğini ve 'rant vergisi' konusunun da bu kapsamda ele alınması gerektiğini belirtti. 


"AVRUPA'DA DA VAR" 

Bakan Güllüce, şöyle konuştu: "Devletler akşamdan sabaha yönetilmez. Yöneticilerin 10, 20 hatta 100 yıl sonrasını da görmesi lazım. Türkiye 2023'ten sonra orta düzeydeki gelişmiş ülkeler sınıfını aşacak. Gelişmiş ülkeler sınıfına geçecek. Kişi başı gelir çok yükselecek. Buna bağlı olarak şehirleşme oranı da artacak. O dönem geldiğinde rant vergisi gerekebilir diye düşünüyoruz." Güllüce, söz konusu verginin Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulandığını hatırlattı. 


EVİNİN DEĞERİ 5 YILDA 100 KAT ARTAN ÖDESİN

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de rant vergisi konusuna Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda yer verdiklerini belirterek, "Şu anda bir gayrimenkulü aldınız, eğer 5 yıl elinizde tutarsanız, 100 kat dahi ilave kazanç elde etseniz hiçbir vergi yok. Biz bunu değiştiriyoruz" dedi. Şehir rantlarının mutlaka vergilendirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Diyelim ki sizin bir arsanız var, üzerinde 1 yapı yapabiliyorsunuz, meclis karar verir bunu 2'ye, 3'e çıkarabilir. Bu çok ciddi bir ilave kazanç demek. Bu kazanç, vergilendirilmiyor. En azından bir kısmının mutlaka kamuya gelmesi lazım."


Ahmet Topal/ Sabah Gazetesi