Sektörel

İdris Güllüce'den demir alarmı!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı demir sektörü için gelen şikâyetleri değerlendirdi ve pilot uygulama yaptı. Sonuç: Her 2 firmadan biri kalitesiz demir çelik üretiyor. Bakan İdris Güllüce piyasadaki kalitesiz demirleri toplatacaklarını söyledi.

DEMİR çelik sektörüne sıkı denetim yolda. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce dün yaptığı açıklamada demir sektörü ile ilgili yoğun şikayet aldıklarını, pazartesi gününden itibaren pazardaki kalitesiz ürünlerin toplanacağını açıkladı. Üreticilere ağır cezaların yolda olduğunu belirten Güllüce, “Üreticilere mesajım net. Piyasaya sürdüğünüz hatalı mal varsa denetime takılmadan geri çekin” dedi.


81 İLE DENETİM

Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada çelik sektöründeki denetim boşluğuna çözüm bulmak için Ankara ve İzmir’de pilot uygulamalara başlanıldığı belirtildi. Bakanlığın yürüttüğü çalışma kapsamında 21 firmadan numune alınarak test edildi. 10 firmanın 11 numunesi sakıncalı bulundu ve 168 bin lira ceza kesildi. Her 2 firmadan birinin kalitesiz ürün üretmesinden yola çıkan bakanlık 81 ili denetleme kararı aldı. Pazartesi günü başlayacak çalışmalar kapsamında üreticilerden alınan numuneler bakanlık merkezi hakem ve ihtisas laboratuvarında incelenecek.


Bakan Güllüce demir sektörü için şikayetlerin arttığını söylese de demir çelik sektörü temsilcilerine göre ise sorun yeni değil. Yıllardır kalitesiz demir üretilip, kullanılıyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşaat malzemelerine yönelik denetimlerin artmasının sektörün gelişimi adına önemli olduğunu belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Geçmişte yapı denetim her ilde yoktu. Büyük illerde çıkan çürük demir, ne de olsa denetleniyor diye diğer illerde giderdi. Artık daha çok ilde denetim var, ancak pazarda hâlâ sorun var” dedi.  Demirin toprak altında bulunan cevhere hurda katılarak üretildiğini hatırlatan Tellioğlu, hurda miktarının arttırılarak kalitesiz ürünler geliştirildiğini ileri sürdü.


YURTDIŞINDAN GELEN DEMİR DE KALİTESİZ

YURTDIŞINDAN gelen demirde sorun olduğunu belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Ukrayna, Rusya ve Çin’den gelen ürünler gümrüklerde ve şantiyede denetlenmiyor. Sorumluluk sahibi olmayan demir firmaları ve müteahhitler de fiyat avantajı nedeniyle kalitesiz ürüne yöneliyor” dedi. Demir fiyatlarında uygulanan fiyat politikasını eleştiren ve daha önce yaptığı açıklamalarda bu konuda Rekabet Kurumu’nu göreve çağıran İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise inşaat şirketlerine yapılan satışta demir üreticilerinin kilo oyunu oynadığını ve firmaların mağdur edildiğini ifade etti.


MÜTEAHHİT KALİTELİ DEMİR BULAMIYOR

MÜTEAHHİTLERİN piyasada kaliteli demir bulmada sorun yaşadıklarını söyleyen Tahir Tellioğlu şöyle konuştu: “Haddehanelerde hurda kütüklerinden ve tren raylarından üretilen ürünler sorun yaratıyor. Müteahhitler, üretim firmalarından, S 420 kalitesinde demir talep ediyor. Bu, alınan irsaliyelerde de yazılır. Ancak daha sonra yapı denetim firmalarının incelemelerinde, bazı inşaatlarda S 420 kalitesi dışında demir kullanıldığı tespit ediliyor. Yani aslında aldatılan, müteahhittir.”  Tellioğlu, Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın, bir an evvel yürürlüğe girmesi gerektiğini de söyledi.


Hürriyet