Yeni Şirketler

İETT arazisi ihalesinde kararı Danıştay verecek!

Kadir Topbaş, Danıştay'ın satışını iptal ettiği İETT arazisiyle ilgili gereken düzenlemeleri yapacaklarını söyledi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Danıştay'ın satışını iptal ettiği İETT arazisiyle ilgili gereken düzenlemeleri yapacaklarını söyleyerek, araziyi 1 milyar 156 milyon TL'ye satın alan Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai Holding'e güvence verdi. Topbaş, Danıştay'ın iptal gerekçelerini ortadan kaldıracaklarını söyledi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açılan davalar yüzünden ihalesi sonuçlandırılamayan eski İETT arazisini 1 milyar 156 milyon TL'ye satın alan Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai'ye güvence verdi. Danıştay'ın arazi üzerinde ileri sürdüğü iptal gerekçelerini ortadan kaldıracak yeni bir plan düzenlemesi yapacaklarını belirten Topbaş şöyle konuştu: "Yeni yapacağımız plan tadilatı suretiyle yine bu bölgede bu boyutta bir yapının yapılabileceğini düşünüyorum. Bu arazinin çevresindeki yapılarla mukayese ettiğiniz zaman yapılması planlanan yapı emsal olarak onların üzerinde değil ama etkin bir mahalle baskısı ile maalesef böyle bir satış gerçekleştirilemedi. Kent aleyhinde oldu biz bunun yasal prosedürlerini düzenleyerek tekrar bunun bir değerlendirmesini yapacağız."

Başkan Kadir Topbaş, Dubai'deki ekonomik krizin projeye etkileriyle ilgili soruya, "Tabii etkiler. Ancak tabii nasıl etkiler, onlar ilgi alanımızın dışında." dedi.

Topbaş, "Levent'teki İETT arazisi için 2,5 yıl önce verilen 1 milyar 156 milyon TL ciddi bir rakam. Yargı süreci devam ediyor. Tabii ki arsamız yerinde duruyor. Biz değerlendirmeyi istiyoruz. Şu an bizimle muhatap olan şirketin üzerinde bu arsanın satış işlemi sürüyor. Henüz sonlandırmadık. Bu şirketi bir başka firma alabilir. Bu satış işlemine devam edilebilir." diye konuştu. İstanbul Levent'teki eski İETT garajı arazisi üzerinde yapılması planlanan Dubai Kuleleri ile ilgili proje El Maktum'un 2005'te İstanbul ziyaretiyle başladı. Proje ilk etapta Dubai ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ortaklığı ile yapılacaktı. 2005 yılında yapılan ortaklık anlaşması ile Dubaililer arazi bedeli olarak 100 milyon dolar verecek ve belediyenin projede ortaklığı yüzde 20 olacaktı. İETT arazisinin açık artırma yoluyla satılması halinde belediyenin çok daha fazla kâr elde edebileceği tepkilerinin ardından Büyükşehir ortaklığı iptal ederek arsayı ihale yolu ile satmaya karar verdi. Projenin yapılacağı Levent'teki İETT arazisinin ihalesi Mart 2006'da yapıldı. 265 milyon TL'lik tahmini bedel 832 milyon dolara kadar çıktı. İhaleyi El Maktum'un şirketi Sama Dubai Holding kazandı. Masraflarıyla birlikte 30 milyon TL'lik teminat İBB kasasına girdi. Proje aleyhine İstanbul Şehir Plancıları Odası dava açtı. Dava, Bölge İdare Mahkemesi'nden Danıştay'a taşındı. İBB ve Dubai tarafları açılan davayı 'mücbir sebeb' kabul etti. Teminat yakılmadı ama iade de edilmedi. Önümüzdeki dönemde davanın sonuçlanması bekleniyor. Büyükşehir davanın gerekçeli kararına göre yeni imar planı yapmayı planlıyor. Sama Dubai Holding'in CEO'su Farhan Faraidooni, "Kesinlikle projeden çekilmeyi düşünmüyoruz. Dava netleşene kadar ödeme yapmayız, netleşsin parayı ödeyeceğiz." açıklamasında bulunmuştu.
Yasin KILIÇ/Zaman