Yeni Şirketler

İETT arazisinin satışı için Danıştay'dan soruşturma izni

Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığı'nın, Levent'teki İETT arazisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) satışında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yapılan şikayetleri "işleme koymama" kararını kaldırdı.

Konuyla ilgili dava açılırsa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş belediye ve İETT'yi zarara uğratmaktan, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk de tapudaki devir işlemlerinde sahte belge kullanmaktan yargılanacak. Dubai şeyhi El-Maktum'a satılan arazinin parası da henüz tahsil edilmedi. El-Maktum'a satış öncesinde, arazi İETT Encümeni'nin aldığı kararla 110 milyon dolara İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne satılmıştı. İETT Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar, Encümen Kararı'na göre 2581 sayılı kanun çerçevesinde yapılan satışla, "yetki dışına çıkılarak görevin kötüye kullanıldığı", "satışın koşullu olduğu halde bedelin İETT'ye ödenmediği", "gerçeğe aykırı belge düzenlenerek tapu müdürlüğünün yanıltıldığı" suçlamalarıyla 2007 Mart'ında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Gemi Kanunu'yla satış

Altında, Topbaş dahil 15 imza bulunan Encümen Kararı'nda satışa dayanak olarak gösterilen 2581 sayılı kanunun "Deniz Ticaret Filosu'nun Genişletilmesi ve Gemi İnşa Tesislerinin Teşviki Hakkında Kanun" olduğunu belirten Acar, bu kanunla yapılan satışı "Cumhuriyet tarihinin en büyük yönetim skandallarından biri" olarak niteledi. Acar'ın verdiği bilgiye göre şikayeti inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007 Mayıs'ında İçişleri Bakanlığı'ndan Topbaş hakkında soruşturma izni istedi. Bakanlık, İstanbul Valiliği aracılığıyla Topbaş'ın altında çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu'ndan bir müfettişi inceleme için görevlendirdi. Acar'ın deyimiyle "masa-sandalye" kanunuyla "arsa satışına" onay veren kararın altında vali, genel müdür, müsteşar yardımcısı, müsteşar ve bakanın imzası vardı. İçişleri Bakanlığı, müfettişin raporu doğrultusunda Haziran 2008'de "Şikayetin işleme konulmaması" kararı verdi.

Danıştay kararı kaldırdı

Acar ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay 1'inci Daire Başkanlığı'na başvurarak, karara itiraz etti. Danıştay 1'inci Daire Başkanlığı 6 Şubat'ta itirazı kabul etti ve İçişleri Bakanlığı'nın "şikayetin işleme konmaması" kararını, oy çokluğuyla kaldırdı. Şimdi, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirileceği bir veya daha fazla mülkiye müfettişi, yılan hikayesine dönen satış ve devir olayını araştıracak. Soruşturma sonunda konuyla ilgili dava açılmasına karar verilirse, Topbaş ve diğerleri yargılanacak. 
Hürriyet