Emlak Terimleri

İflas eden kiracı nasıl tahliye edilir?

Kiralamalarda taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getirmesi halinde sözleşmeyi her zaman feshedebiliyor. Peki, kiracı iflas ederse ne olur? İflas eden kiracı nasıl tahliye edilir?

İflas eden kiracı nasıl tahliye edilir?

Mesken veya işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kiracı ve kiraya veren bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Kiraya veren istediği zaman kiracısını çıkaramadığı gibi, kiracı da kira bedelini zamanında ödemek ile yükümlü oluyor.


Kira sözleşmesi süresinden önce ancak kanunda belirtilen haklı nedenlerin oluşması durumunda feshedilebiliyor. Ayrıca, yenilenen ve bu nedenle süresiz kira sözleşmesi niteliği kazanan kiralamalarda da haklı nedenler olmadıkça kira sözleşmesi feshedilemiyor.


Ancak taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlıyor. Peki, kiracı iflas ederse ne olur? İflas eden kiracı nasıl tahliye edilir?


Kiracının iflası

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.


Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.



Kira kontratı avukatlık ücreti 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com