İflas erteleme isteyen şirket sayısı arttı!
İflas erteleme isteyen şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle yüksek istihdama sahip, ilk 500 firma içindeki şirketlerin son dönemde iflas erteleme istemesi, 2016’da özel sektöre yönelik endişeleri artırıyor.
Son günlerde ekonomide yaşanan daralma özel sektörü zorluyor. İflas erteleme isteyen şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle yüksek istihdama sahip, ilk 500 firma içindeki şirketlerin son dönemde iflas erteleme istemesi, 2016’da özel sektöre yönelik endişeleri artırıyor. Bir süre önce onlarca firma iflas erteleme isterken, son olarak perakende devi Real ve Beğendik Mağazaları da bu yönteme başvurdu. Geçen hafta 1912 yılında kurulan Atalar Giyim ve varlıkları 1 milyar doları aşan Ataç Grubu da iflas erteleme istemişti.
Mali sıkıntıya giren firmaların ilk başvurduğu yer adliyeler olmaya başladı. İflas erteleme isteyen firmalarda son zamanlarda yaşanan artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde, tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Bu firmalara, en son Perakende devi Real ve Beğendik Mağazaları, asırlık Atalar Giyim ve varlıkları 1 milyar doları aşan Ataç Grubu da eklendi. Perakende sektöründe yıllarca üst düzey yöneticilik yapan ekonomi yazarı Nurullah Öztürk, finans sisteminde bazı sorunlar yaşandığını, bu şekilde sürdürülmesi durumunda iflas ertelemelerinin devam edeceğini söyledi. Öztürk, “İflas erteleme isteyen firmalar kendini düzeltip devam edemedi. Böyle giderse Türkiye şirket mezarlığına dönecek.” dedi. Öztürk, küçük ve orta ölçekli firmaların ödeme sıkıntısı çekmesinden dolayı zor durumda olduğunu kaydeden Öztürk, “Ekonomik sistem çöküntü içerisinde. Piyasalarda çok kötü bir durgunluk var. Bu durgunluğa bağlı olarak da ödeme vadelerinde aksamalar yaşanmakta. Şu an perakende sektöründe ödeme vadeleri 6 ayı bulmuş durumda. Özellikle kamu bankalarından kaynak kullanıp, bu kaynağı geri ödemeyen ve kamu bankalarını zarar ettiren finans sistemi var. Bu da sisteme çok zarar ettiriyor. İflas erteleme isteyen hiçbir şirket pozisyonunu düzeltip de yolunu devam edemedi.” dedi. İflas erteleme isteyen son büyük şirketlerden biri de, Alman perakende devi Metro Group’un Türkiye’deki Real mağazalarını satın alan Beğendik Mağazaları oldu. İflas erteleme başvurusu hem Real, hem Beğendik Mağazaları için yapıldı. Mahkeme iflas erteleme başvurusu yapılan üç şirket için de tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı. 46 mağazası bulunan Beğendik ve 12 mağazası bulunan Real için iflas erteleme başvurusu 7 Nisan’da yapıldı. Beğendik Yiyecek bünyesinde ise çok sıya da restoran bulunuyor.
ATALAR İÇİN İFLAS KARARI
Türkiye’nin en köklü hazır giyim markalarından Atalar Giyim, iflas erteleme talebi ile gittiği mahkemeden, ‘iflas’ kararı ile döndü. Mahkeme, 7 ay önce dava açan şirket için iflas kararı verdi. 1912’de temeli atılan Atalar için tasfiye süreci başlarken mağazaları da kapandı. İflas erteleme dosyalarında, iflas kararı, genellikle 1-2 yıl içinde verilebiliyor.
ANTALYALI ATAÇ İFLAS ETTİ
Antalya 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, bir dönem Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan ve varlıkları 1 milyar doları aşan Ataç Grubu. İflas kararı verilen Ataç İnşaat, yurtiçi ve yurtdışında bir dizi büyük projeye üstlenmişti. Bir diğer firma Anteks ise Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi.
TEKNOLOJİ DEVİ ZORDA
Teknoloji marketlerinden Gold Teknoloji Marketleri, iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, 1.000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için kayyım atadı. Gold Grubu, 2012-2014 döneminde 5 milyar liraya yakın ciro elde etmişti. 2014 yılında 56 mağazayla giren şirket, franchise stratejisi ile 100 mağaza hedefliyordu.
LEKE JEANS’TE 2 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Türkiye genelinde 381 mağazası bulunan Leke Jeans, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması nedenleriyle iflas erteleme istedi. 2 bine yakın kişinin çalıştığı Leke Jeans’in yıllık 250 milyon lira civarında cirosu var. Şirket, ürünlerini iç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerine de ihraç ediyor.
ÇOCUK GİYİMCİSİ AZİZ BEBE
Bebek ve çocuk giysileri sektörünün önde gelen firmalarından Aziz Bebe Tekstil Giyim iflas erteleme istedi. Şirket, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz sonrası mali sıkıntıya girdi. 1984’ten beri üretim yapan Aziz Bebe’nin Türkiye’de 32 mağazası bulunuyor.
NURSAN İLK 100 ARASINDA
En büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında yer alan Nursan Çelik, üretimi durdurdu. Fabrikada çalışan 1.000’e yakın işçi evlerine gönderildi. Bir milyar lira cirolu şirketin, yeniden faaliyete başlayıp başlamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
DOĞA GIDA İSO 500’DE
İflas erteleme isteyen firmalardan biri de İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Doğa Gıda oldu. Grup bünyesindeki Doğa Grup Yemeklik Yağ, Doğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri, Midas Yağ Tarım Hayvancılık, Doğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat, Granpak Tarım Ürünleri, iflas erteleme istenen şirketler listesinde yer aldı.
25 YILLIK ŞİRKET PETROTÜRK
Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan Petrotürk şirketi de mahkemeden iflas erteleme isteyenlerden. 2014 yılında 700 milyon liraya yakın ciro yapan şirket akaryakıt sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteriyor.
GÜRTUĞ DA BAŞVURDU
Türkiye madencilik sektörünün önde gelen firmalarından Gürtuğ da iflas erteleme isteği ile mahkemenin yolunu tuttu. Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Gürtuğ Madencilik Nakliyat Petrol Ürünleri İnşaat Besicilik Ticaret Limited Şirketi, Gürtuğ Yalıtım Yapı Elemanları Madencilik Sanayi ve Ticaret, Gürtuğ Gayrimenkul Yatırım Taahhüt İnşaat Taşımacılık Turizm için iflas erteleme talep etti. Mahkeme verdiği ara karar sonrası üç şirkete denetim kayyumu atadı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iflas erteleme konusunun kamuoyunda çok tartışıldığını söyledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan TOBB Başkanı, Ticaret Sicil Gazetesi’nin verilerine göre 2015’te iflas erteleme isteyen firma sayısının 492 olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “İflas erteleme bir ihtiyaç. Buradaki eksik ve noksanların düzeltilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile çalışıyoruz.” diye konuşmuştu. Hisarcıklıoğlu, son zamanlarda ‘iflas ertelemenin’ simsarlarının da ortaya çıktığını belirterek, “Anadolu’da ‘iflas erteleme mali danışmanlığı’ ilanlarına bile rastlıyoruz. Şaka değil” ifadelerini kullandı. Programda Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları üzerine söz alan bir gazeteci ise, konuyu yakından araştırdığı, geçen yıl iflas erteleme isteyen firma sayısının 1.000’e ulaştığını ifade etti.
İflas erteleme nedir?
İflas erteleme, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketlerin, iflasının ilan edilmesi öncesinde başvurabilecekleri hukuksal bir yol. Mali durumu bozulan şirketlerin sermayesinin korunması için gerekli tedbirlerden birisi olan iflas ertelemeye mahkeme karar veriyor. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Firmaya, kamu alacağı ve SSK primleri dâhil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Mahkeme, kayyımın verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildiği gibi 4 yıla kadar da uzatabiliyor veya firmanın iflasına karar verebiliyor.
Yarına Bakış