İfraz işlemi kaç gün sürer?
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz ifraz işlemi ile birden fazla parçaya bölünebiliyor. İfraz için gerekli belgeler ile ilgili Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, ifraz işlemi kaç gün sürer?
İfraz işlemi kaç gün sürer?
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi, ifraz oluyor.
İfraz için gerekli belgeler ile ilgili Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, ifraz işlemi kaç gün sürer?
İfraz işleminin tamamlanabilmesi için Kadastro Müdürlüğünün kontrol işlemlerini yapması gerekiyor. Yapılan kontrolde tespit edilen noksanlıklar, ilgili kurum yada yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından gideriliyor.
Daha sonra, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten 4 nüsha (kadastro görmeyen yerler için 3 nüsha) kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır.
Kontrol İşlemleri tamamlandıktan sonra tescil bildirimi düzenleniyor. Tescilden sonra değişiklik kadastro parsellerinin fen klasörlerinde de belirtilir. Kontrolden sonra ayırma işlemi ile ilgili 3 takım dosya (kadastro görmeyen yerlerde 2 takım) kontrol raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile tapu sicil müdürlüğüne gönderilir.
Tescil aşamasında ve tapu sicil müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları kadastro müdürlüğünce verilir. Bu işlemlerin süresi Müdürlüklerin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
İfraz sözleşmesi yapılır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com