27 / 04 / 2024

İfraz işlemi nedir? İfrazlı arsa nedir?

İfraz işlemi nedir? İfrazlı arsa nedir?

İfraz işlemi gayrimenkul alanında önemli bir terim olup gayrimenkul sahiplerini ilgilendirmektedir.  İfraz işlemi için izin ve onay süreci oldukça önemlidir ve belli başvuru süreci gerektirir. Bu işlemler tamamlandığında arsa ifrazlı arsa olarak adlandırılmaktadır. Peki ifraz ve ifrazlı arsa nedir?



İFRAZ İŞLEMİ NEDİR?

İfraz işlemi, tek bir tapu üzerinde kayıtlı olan büyük ölçekli bir arsanın, parselasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, imar mevzuatına uygunluk gösteren daha küçük arsalara bölünmesi işlemidir. Bu işlemle, büyük bir arazi parçası, birden fazla küçük arsaya ayrılır ve bu arsalar ayrı ayrı olarak kullanılabilir hale gelir.

İFRAZ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Tapu sahibi, bir arsaya sahip olduğunda ve bu arsanın birden fazla parçaya bölünmesini veya başka bir taşınmazla birleştirilmesini istediğinde, ifraz işlemine başvurabilir. Bu işlem için tapu sahibi, ilgili belediyeye başvuruda bulunmalıdır. Belediye, başvuruyu değerlendirerek arsanın ifrazına ilişkin uygunluk kararını verecektir. Sadece arsalar için geçerli olmayan ifraz işlemi tüm taşınmazlar için geçerlidir. Bu nedenle işlemlerin yasal mevzuatlara uygun şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Belediye sınırları içinde kalan arsalar için başvurular, ilgili Belediye Encümenliği'ne yapılırken, belediye sınırları dışında kalan arsalar için başvurular ise İl İdare Kurulu'na yapılır. 

İfraz işlemi nedir? İfrazlı arsa nedir?

Başvuru sürecinde başvuru dilekçesi, gerekli harç bedelleri ve evrakların sunulması gerekmektedir. Belediye sınırları içinde kalan arsalar için başvurular, ilgili Belediye Encümenliği'ne yapılırken, belediye sınırları dışında kalan arsalar için başvurular ise İl İdare Kurulu'na yapılır. Kanunlarla belirlenmiş özel proje alanlarında gerçekleştirilecek ifraz işlemleri için yetki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aittir. Bu süreçte, ilgili kurumlar tarafından onaylanan ifraz işlemleri, tapu sicil müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek ve tapu kayıtları bu doğrultuda ayrılacak ve resmi evraklar düzenlenecektir.

İFRAZLI ARSA NEDİR?

İfrazlı arsa, tek bir tapu üzerinde kayıtlı olan bir arsanın, tapu sahibinin talebi üzerine parçalara ayrılarak ayrı tapu kaydı yapılan arsalardır. Parsellere ayrılan arsa yeniden boyutlandırılarak tapu siciline ‘ifrazlı arsa’ olarak işlenmektedir. Bu nedenle asa niteliğini taşıdığı için ifrazlı arsa almanın kanunen hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.

Yatırımda rota değişti: Ev alamayan arsaya yöneldi!

Belediye konut ve ticaret imarlı 4 arsa satacak!

Arazi ile arsa arasındaki fark nedir? Arazi ve arsa farkı nasıl anlaşılır?


Geri Dön