Genel

İfraz, taksim ve birleştirmede ödenecek tapu harcı!

Şükrü Kızılot: Geçen hafta bağış ve intifadan feragat olayını değişik açılardan ele alarak açıklamıştık. Bu hafta da ifraz, taksim ve birleştirmede ödenecek tapu harçlarım ele alacağız.

1- Ortaklar Arasında İfraz-Taksim ve Birleştirme

Gayrimenkullerin ortaklar arasında yapılan taksim, birleşme ve ifraz işlemlerinin tapu tescili, tapu harcma tabi bulunuyor. Harç; gayrimenkulun emlak vergi değeri üstünden (eğer tapu işlemleri sırasmda mükellefçe emlak vergi değerinin üstünde bir değer beyan edilmişse, beyan edilen değer üstünden) binde9.9 oranında hesaplanıyor.

İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerine ilişkin tapu tescillerinde emlak vergi değeri üzerinden, (eğer tapu işlemleri sırasmda mükellefçe emlak vergi değerinin üstünde bir değer beyan edilmişse, beyan edilen değer üstünden) binde 9.9 oranında harç ödeniyor.

2- Mirasçılar Arasında Yapılacak Taksim

27.01.2009 tarihine kadar olan uygulamada terekeye dahil gayrimenküllerin mirasçılara intikali binde 9, taksimi de ayrıca binde 9 Tapu harcına tabi tutuldu. Bu tarihte 5831 sayılı Kanun'un 6. maddesi ile, Harçlar Kanununa ekli 4 Sayılı Tarifenin 1/3-ave 1/6-b maddelerinde yapılan değişiklikle, terekeye dahil gayrimenküllerin kanuni ve atanmış mirasçılara intikali Tapu Hara kapsamından çıkartılırken, mirasçılar arasmda aynen veya ifrazen yapılacak taksimler 31.12.2009 tarihine kadar (bu tarih dahil) emlak vergi değeri üstünden binde 18 harca tabi tutuldu. 27.01.2009 tarihinden itibaren gayrimenküllerin mirasçılara intikalinden Tapu Harcı alınmadı. Ancak, intikal eden gayrimenküllerin mirasçılar arasmda taksiminden binde 18 oranındaki harç 01.01.2010 tarihinden itibaren "binde 19.8"e yükseltilmiştir.

3- İmar Ortaklığında Taksim, İmar uygulaması sonucu, ayrılan parsellerin ortaklar arasında yapılacak aynen veya parçalara ayrılmış şekliyle taksiminde, gayrimenküllerin ifrazma, taksimine ve birleştirmesine ilişkin tapu işlemlerinde, emlak vergi değeri üzerinden, (eğer tapu işlemleri sırasında mükellefçe emlak vergi değerinin üstünde bir değer beyan edilmişse, beyan edüen değer üstünden) binde 9.9 oranında harç alınmaktadır, taksimin isteğe bağlı olarak veya hükmen (mahkeme karanyla) yapılması arasmda, harç ödeme açısından bir fark yoktur.

İmar parselasyon planlan uygulaması, sonucu ayrılan parsellerin pay sahipleri arasmda isteğe bağlı olarak veya hükmen taksiminde, emlak vergi değeri üzerinden, (şayet tapu işlemleri sırasında mükellefçe emlak vergi değerinin üstünde bir değer beyan edilmişse, beyan edilen değer üstünden) binde 9.9 oranında harç alınır.

4- Diğer Hallerde (Müşterek Mülkiyette) Taksim

Yukarıda açıklanan miras ve imar ortaklığı dışmda kalan satış, bağış, trampa gibi bir hukuki işlem sonucunda ortaklaşa edinilen gayrimenkullerin isteğe bağlı olarak veya hükmen ifrazen taksiminde, gayrimenkulun emlak vergi değeri üzerinden (şayet tapu işlemleri sırasında mükellefçe emlak vergi edilmişse, beyan edilen değer üstünden) binde 3.96 oranında harç ödenmesi gerekiyor.

Buradaki taksim işleminin trampa işlemi ile karışünlmaması gerekiyor. Çünkü; bazen birden fazla müşterek mülkiyetle sahip olunan gayrimenkullerde ortaklar, gayrimenkullerdeki hisselerini karşüıkh olarak birbirlerine devrediyor ve her ortak bir gayrimenkuldeki hisselerin tamamına sahip oluyor. Bu işlem, taksimden ziyade, bir trampa işlemi olup, tarafların gayrimenkulun emlak vergi değerinden az olmamak üzere devir ve iktisap bedeli üzerinden, binde 16.5 oranında harç ödenmesi gerekiyor.

Müşterek mülkiyetin sona erdirilmesinde ortaklar arasındaki paylaşımın taksim olarak binde 3,96 oranında harca tabi tutulabilmesi için, ortakların tamamının taksime katılması zorunlu.

Miras ve imar ortaklığı dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olan gayrimenküllerin isteğe bağlı olarak veya hükmen pay sahipleri arasmda aynen veya ifraza (parçalara ayırarak) taksiminde emlak vergi değeri üzerinden, (eğer tapu işlemleri sırasında mükellefçe emlak vergi değerinin üstünde bir değer beyan edilmişse, beyan edilen değer üstünden) binde 3,96 oranında tapu harcı ödenir.
Hürriyet Emlak / Şükrü Kızılot