Sektörel

İGA, 3. Havalimanı arazisinden kira geliri elde edecek!

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen 3. Havalimanı projesindeki 10 milyon metrekarelik kamu arazisinin üst kullanım hakkı 49 yıllığına aldı. İGA, bölgede proje geliştirmek için anlaştığı yatırımcılardan kira geliri elde edecek.

İstanbul'un kuzeyinde 2 milyon 330 bin ağaç kesilerek yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirilen 3'üncü havalimanının altından gayrimenkul projesi çıktı. Havalimanı ihalesini kazanan Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'na bölgedeki 10 milyon 500 bin metrekarelik arazinin üst kullanım hakkı verildi. Ortaklık arazi için İstanbul Airport City adını taşıyan bir proje geliştirdi.


10 BİN NÜFUSLU ŞEHİR


6 milyar Euro (yaklaşık 24 milyar lira) değerindeki proje tamamlandığında 10 bin kişilik nüfusa ev sahipliği yapacak. 2 bin 500 konut, 3 otel, sağlık kampüsü, serbest bölge, ofis, lojistik ve alışveriş merkezinin bulunacağı projede 5 bin kişilik cami yer alacak. Yeni inşa edilen metro hattına doğrudan erişimi olan Airport City, üçüncü köprü, hızlı tren ve limanlarla bağlantılı olacak. 3'üncü havalimanın işletilmesi için Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon tarafından kurulan İGA adlı şirket ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında yapılan anlaşmaya göre, projenin 76 milyon 500 bin metrekarelik arazisinin 10 milyon 500 bin metrekaresinin üst kullanım hakkı 25 yıldan 49 yıla çıkarıldı.


ORTADOĞU'DA TANITILACAK


İGA, arazi üzerinde proje geliştirmek için anlaştığı yatırımcıların inşa ettiği toplam 1 milyon 550 bin metrekarelik alandan kira geliri elde etmeyi planlıyor. Airport City projesinin kurulacağı arazide yapılacak inşaatların uçuş mania raporu dışında hiçbir limiti bulunmuyor. İmar, inşaat ruhsatı ve iskan gibi konularda yaşanan süreçler de yerel yönetimlerle değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülecek. Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'de tanıtılan Airport City'nin önümüzdeki aylarda Ortadoğu'da tanıtılması planlanıyor.




YEME IÇME ALANLARI ÇOCUKLARDA


İstanbul yeni havalimanı projesinin etrafına sadece yeni bir kent kurulmayacak. 4.5 milyon metrekarelik serbest bölge ve lojistik merkezinin kurulması da planlanıyor. Eğitim kampüsleri, bilişim vadisi ve bir hastaneye ev sahipliği yapacak bölgede yer alacak Business Park, büyük Türk işletmeleri ve küresel işletmelere hizmet verecek. Öte yandan, 3'üncü havalimanının 32 bin metrekarelik yeme içme alanları da ihaleyi kazanan konsorsiyumda yer alan Kalyon, Cengiz ve Saat & Saat'in çocukları tarafından kurulan TUM ile 3'üncü köprü projesinin müteahhidi IC Grubu tarafından kiralandı.




Sözcü