Eğitim

İGDAŞ doğalgaza zam istedi!

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurarak, zam talebinde bulundu

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurarak, 2010 yılı  için 'birim hizmet ve amortisman bedeli'nde çift haneli yüksek oranlı zam talebinde bulundu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin ihale ilanına nisan ayının başında çıkacak. Başkent Doğalgaz'ın ardından İGDAŞ özelleştirmesi gündeme gelecek. 3.6 milyon abonesi, yıllık 3 milyar metreküp yıllık doğalgaz satışıyla yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatlerini üzerinde toplayan İGDAŞ, 'birim hizmet ve abone bağlantı bedeli'nin artırılması için EPDK'ya başvurdu.

EPDK yetkilileri, İGDAŞ'ın, 'birim hizmet ve amortisman bedeli'nde çift haneli artış talebinde bulunduğunu söyledi. EPDK'nın 'uygun' görüşüyle birim hizmet ve amortisman bedeline yapılacak artış, doğalgaza küçük de olsa zam anlamına geliyor. EPDK, zam talebini incelerken, İGDAŞ resmi bir başvuruda daha bulundu. Başvuruda, İGDAŞ'ın özelleştirmesine ilişkin hazırlıkların başladığına işaret edilerek, "İGDAŞ için uzun dönemli yeni tarife hazırlığı yapıldığı" belirtildi.

YENİ TARİFE ŞİRKET DEĞERİNİ ETKİLER
İGDAŞ'ın hesaplamaları  sonucu önereceği, EPDK'nın inceleyip, onaylayacağı tarife, şirketin özelleştirme değerini de doğrudan etkileyeceği belirtiliyor. Yatırımcılara, İGDAŞ'ı satın almak üzere koyacakları sermayenin, 'birim doğalgaz tarifesi' ile 'birim hizmet ve amortisman bedeli' üzerinden geri döneceği kaydediliyor. İGDAŞ'ın, bu nedenle yaptığı başvuru ve çalışmanın özelleştirme için kritik önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

BİRİM HİZMET VE AMORTİSMAN BEDELİ NEDİR?
Dağıtım şirketleri, belli bir ilde doğalgazın dağıtımını yapıyor. Şirketler, sattıkları hermetreküp doğalgaz üzerinden EPDK'nın belirlediği tutarda birim hizmet ve amortisman bedeli alıyor. Birim hizmet ve amortisman bedeli hesaplanırken, doğalgaz dağıtım şirketlerinin işletmecilik giderleri ve makul bir kâr payı esas alınıyor.

EPDK'nın, 2009 yılında İGDAŞ için belirlediği birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırı 0.085293 TL/m3 oldu.
Olcay Aydilek / Habertürk