Genel

İGDAŞ halka arz yoluyla özelleştiriliyor!

Türkiye'nin en büyük gaz dağıtım şirketi İGDAŞ, halka arz yoluyla özelleştiriliyor. İBB hisselerinin yüzde 51'inin satışı için Belediye Meclisi'nden onay çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kârlı şirketlerinden İGDAŞ'ın özelleştirilme süreci için düğmeye basıldı. Halka arz şeklinde yapılacak özelleştirme kararı, Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ekim ayında duyurduğu halka arz için, yol haritası da belirlendi. İBB Meclisi'ne sunulan rapora göre, İGDAŞ'taki Büyükşehir Belediyesi hisseleri özelleştirme kapsamına alındı. Hisselerin yüzde 51'i halka arz edilerek özelleştirilecek. Özelleştirme işlemleri için hazırlık, işlemlerin yürütülmesi ve gerekli danışmanlık hizmetlerinin alınmasıyla süreç tamamlanacak. Tüm bu çalışmaların sorumluluğu ise İBB Genel Sekreter Yardımcılığı'nda olacak. 


5.5 MİLYON ABONESİ VAR 

Türkiye'deki doğalgaz tüketiminin yarısı İstanbul'da gerçekleştirilirken, İGDAŞ'a kayıtlı 5.5 milyon abone bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İGDAŞ'ın yüzde 94.4 hissesini elinde bulunduruyor. Halka arz kararını onaylayan meclis, gerekçe olarak şirketin sahip olduğu büyüklüğe dikkat çekti ve bunun stratejik sonuçları olacağını ifade etti. Kararda ayrıca İGDAŞ'ın vatandaşların birikimlerini değerlendirmek için iyi bir fırsat olduğu kaydedildi. Özelleştirmeyle doğalgaz sektöründe büyüme, depolama ve gaz ithalatı kapasitesinin artırılması ve buradan elde edilecek kaynağın ulaşım projelerinde kullanılması planlanıyor. 


İBB, GYO İLE BORSAYA GİRİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bünyesinde bulunan veya iştiraklerine ait arsaların değerlendirilmesi için Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kuruyor. Belediyenin gayrimenkul yatırım sektöründe faaliyet gösteren İmar A.Ş. isimli şirketinin GYO'ya dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Buna göre, İstanbul'un kentsel dönüşümü/yapılandırılması çalışmalarında etkin rol üstlenmesi planlanan İstanbul GYO A.Ş. halka açılacak. Böylece halkın İstanbul'un kentsel dönüşümüne yönelik vizyon ve çalışmalara ortak olması amaçlanıyor. Yeni oluşumun sermayesi olarak İBB'ye ait 12 arsanın karşılığı olan 3.5 milyar lira gösterildi. Türkiye'nin en büyük GYO'larından biri olması planlanan şirket, belediyenin elindeki ham veya imarlı arazileri portföyüne koyarak halka arz edecek.


Sabah 



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'inde, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin (İGDAŞ) İBB'deki hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif oy çokluğuyla kabul edildi. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapılan meclis toplantısında, İGDAŞ hisselerinin özelleştirilmesi hakkındaki hukuk komisyonu ile plan ve bütçe komisyonu ortak raporu oya sunuldu. 


Oylama sırasında AK Partili meclis üyeleriyle CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. Raporla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Doğan Subaşı, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi ve halka arz yönteminin seçilmesiyle ilgili teklifle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Özelleştirme konusunda 2009'da karar alındığını kaydeden Subaşı, kurumsal hizmet niteliği taşıyan ve stratejik önemi bulunan kurumlarda özelleştirmelerin toplumsal açıdan sakıncalar doğurduğunun gözlemlendiğini anlattı.


'Özelleştirmeyle kaynak ihtiyacı karşılanacak'


İGDAŞ'ın özelleştirilmesine sıcak bakmadıklarını belirten Subaşı, şunları kaydetti:


"İBB'nin önemli yatırımları olacak, bu yatırımlar için kaynak ihtiyacı var ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesiyle bu kaynak ihtiyacının karşılanacağı iddiası ortaya sürülüyor. Fakat nasıl gelir elde edilecek bu konuda tahmini bir bilgi yok. Bu gelirin ne kadarı İstanbul Büyükşehir Belediyesinin olacak bunu da henüz bilmiyoruz. İBB'nin yatırımlarının ne kadarını karşılayacak İGDAŞ'tan gelecek gelir bunların yanıtı yok. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirin önemli bir kısmı özelleştirme harcamalarına gidecek. Ayrıca şirketin Hazine garantili borçları da ödenecek, kalan kısım İBB'ye verilecek. Dolayısıyla bu konuda net rakamlar yok. Biz İGDAŞ'ın özelleştirilmesine değecek rakamların ortaya çıkmayacağını düşünüyoruz. İstanbul halkının güvenli ve kesintisiz doğalgaz kullanmasını istiyoruz."


'Siyasi görüşümüz İstanbul'da verimli hizmet'


AK Partili Hukuk Komisyonu Üyesi Sibğetullah Şahin de 2009'dan 2015'e kadar 4 farklı meclis kararıyla İGDAŞ'ın özelleştirilmesi yönünde kararlar verildiğini ifade ederek, "İnsanların siyasi görüşleri ve tercihleri var. Bizim siyasi anlayışımızda bugün için İstanbul'a daha verimli hizmet verebilmek için, İGDAŞ'ın özelleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün itibarıyla özelleştirmeye karşı olabilirsiniz ama İzmir, Ankara ve büyükşehirlerin tamamında 67 gaz lisanslı şirket var. Bunlardan sadece İGDAŞ'ın kamu mülkiyetinde olduğunu söylüyorum" diye konuştu.


Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, İGDAŞ'ta İBB'ye ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının satış yöntemiyle özelleştirilmesi, satışın halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi onaylandı.



Bu haber Şişli Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla alınan karara göre, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (İGDAŞ) hisseleri halka arz yöntemiyle özelleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Toplantısı'nın 5. birleşimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapıldı. Mecliste, İGDAŞ’ın hisselerinin özelleştirilmesi ile ilgili olarak hukuk komisyonu ve plan bütçe komisyonunun aldığı rapor oylamaya sunuldu.


Oylama esnasında AK Partili meclis üyeleriyle CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. Raporla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Doğan Subaşı, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi ve halka arz yönteminin seçilmesiyle ilgili teklifle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Özelleştirme konusunda 2009'da karar alındığını belirten Subaşı, kurumsal hizmet niteliği taşıyan ve stratejik önemi bulunan kurumlarda özelleştirmelerin toplumsal açıdan sakıncalar doğurduğuna dikkat çekti. İGDAŞ'ın özelleştirilmesine karşı çıkan Subaşı şu açıklamalarda bulundu:

 

İstanbul halkının güvenli ve kesintisiz doğalgaz kullanmasını istiyoruz "İBB'nin önemli yatırımları olacak, bu yatırımlar için kaynak ihtiyacı var ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesiyle bu kaynak ihtiyacının karşılanacağı iddiası ortaya sürülüyor. Fakat nasıl gelir elde edilecek bu konuda tahmini bir bilgi yok. Bu gelirin ne kadarı İstanbul Büyükşehir Belediyesinin olacak bunu da henüz bilmiyoruz. İBB'nin yatırımlarının ne kadarını karşılayacak İGDAŞ'tan gelecek gelir bunların yanıtı yok. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirin önemli bir kısmı özelleştirme harcamalarına gidecek. Ayrıca şirketin Hazine garantili borçları da ödenecek, kalan kısım İBB'ye verilecek. Dolayısıyla bu konuda net rakamlar yok. Biz İGDAŞ'ın özelleştirilmesine değecek rakamların ortaya çıkmayacağını düşünüyoruz. İstanbul halkının güvenli ve kesintisiz doğalgaz kullanmasını istiyoruz."

   

CHP'li Meclis Üyesi Doğan Subaşı'nın açıklamalarının aksine AK Partili Sıbgatullah Şahin ise, herkesin kendine has siyasi görüşü ve tercihleri olduğunu ve kendi siyasi tercihlerinin İstanbul' a daha iyi hizmet vermek olduğunu belirtti. Bu yüzden İGDAŞ'ın özelleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

    

Sadece İGDAŞ kamu mülkiyetinde

AK Partili Hukuk Komisyonu Üyesi Sıbgatullah Şahin 2009’dan bu yana 4 farklı meclis kararıyla İGDAŞ'ın özelleştirilmesi yönünde kararlar verildiğini hatırlatarak, “İstanbul'a daha verimli hizmet verebilmek için, İGDAŞ'ın özelleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün itibariyle özleştirmeye karşı olabilirsiniz ama İzmir, Ankara ve diğer büyükşehirlerin tamamında 67 tane gaz lisanslı şirketler var. Bunlardan sadece İGDAŞ kamu mülkiyetinde” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, İGDAŞ'ta İBB'ye ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının satış yöntemiyle özelleştirilmesi, satışın halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi onaylandı.



Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Daha önce 2009 yılında blok satış yöntemiyle özelleştirilmek istenen ancak kamu yararı olmadığı gerekcesiyle yürütmesi durdurulan İGDAŞ’da şimdi de halka arz kararı alındı.


İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İGDAŞ) özelleştirmesine ilişkin teklif dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne geldi.


Teklif İGDAŞ’ın yüzde 51’inin “halka arz” yöntemiyle özelleştirilmesini öngörüyor. İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam “5 yıl önce blok satışı için karar aldılar. Dava açtık. Gene sil baştan. Hangi halka arz edilecek? Birilerine altın tepsiyle sunulacak” dedi. İBB’ye ait İGDAŞ’ın özelleştirmesi yılan hikâyesine döndü. İBB ilk olarak İGDAŞ’ın blok satışı ile özelleştirilmesine yönelik 2009’da karar aldı. CHP İGDAŞ’ın blok satışının kamu yararı olmadığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle İstanbul İdare Mahkemesi’nde dava açtı.


CHP’den ‘ret’ Dava süreci devam ederken 2010, 2011 ve 2014’te aynı karar tekrar alındı. Kararların ardından İBB “sermaye piyasalarının ve sektörün mevcut şartlarının, mevcut ve gelecekteki fırsatların ve tehditlerin analiz edilmesi, özelleştirme stratejisinin tüm yönleriyle ele alınması” gerekçesiyle İGDAŞ’ın hisselerinin satışına dair özelleştirme ihalesini yapmadı.


İBB Meclisi’ne gelen teklifte tüm bu kararlar iptal edilerek başa dönüldü. İGDAŞ hisselerinin yüzde 51’inin özelleştirilmesini içeren teklifte satışın “halka arz” yönteminin kullanılması talep edildi. Teklifle ilgili İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam “5 yıldır süreci sorguladığımızda uluslararası firmalardan değerine ilişkin rapor hazırlattıklarını söylüyorlar. 5 yıldır kaç firmaya ne kadar para ödüyorlar bilmiyoruz. Kaç 10 milyon dolar harcandı bunun için. Kamuoyu da bilmiyor” dedi.


Sağlam “Stratejik öneme sahip bu kuruluşun kamuda kalması gerek” dedi. CHP teklife “ret” oyu kullandı.



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karlı şirketlerinden İGDAŞ'ın özelleştirilme süreci için düğmeye basıldı. Halka arz şeklinde yapılacak özelleştirme kararı, Belediye Meclisi tarafından onaylandı. İGDAŞ'a kayıtlı 5.5 milyon abone bulunuyor. İBB yüzde 94.4'üne sahip bulunuyor.



Star


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'inde, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (İGDAŞ) İBB'deki hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif oy çokluğuyla kabul edildi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Toplantısı'nın 5. birleşimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapıldı. Mecliste, İGDAŞ’ın hisselerinin özelleştirilmesi ile ilgili olarak hukuk komisyonu ve plan bütçe komisyonunun aldığı rapor oylamaya sunuldu.


Oylamadan önce konuşan AK Partili Hukuk Komisyonu Üyesi Sıbgatullah Şahin, 2009’dan bu yana 4 farklı meclis kararıyla İGDAŞ'ın özelleştirilmesi yönünde kararlar verildiğini hatırlatarak, “İstanbul'a daha verimli hizmet verebilmek için, İGDAŞ'ın özelleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün itibariyle özleştirmeye karşı olabilirsiniz ama İzmir, Ankara diğer büyükşehirlerin tamamında 67 tane gaz lisanslı şirketler var. Sadece bunlardan İGDAŞ kamu mülkiyetinde” dedi.


Şahin’in konuşmasının ardından İBB Meclisi’nde yapılan oylamayla İGDAŞ’ın özelleştirilmesi ile ilgili hazırlanan rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Alınan karara göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait İGDAŞ’ın özelleştirilmesi, hisselerin halka arzıyla gerçekleştirilmiş olacak.



Hürriyet