19 / 05 / 2024

İGDAŞ özelleştiriliyor!

İGDAŞ özelleştiriliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ( İBB ), Türkiye’nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ( İGDAŞ ) özelleştirileceğini açıkladı.



Kasım ayında çıkılacak ihale ile başlayacak özelleştirme süreci sonunda 4,6 milyar lira gelir bekleniyor. İBB, İGDAŞ’ın satışından elde edilen geliri şehrin ana projelerine kaynak olarak kullanacak.


Kamu elindeki tek doğalgaz şirketi olan İGDAŞ’ın özelleştirilmesi için ilk yetki 18 Eylül 2009’da İBB Meclisi’nden 2 yıllık süre olacak şekilde verilmişti. Ancak planlanan sürede özelleştirme işi gerçekleşmeyince 12 Ağustos 2011’de 2 yıl uzatıldı. Bu sürenin 12 Ağustos 2013’te sona ermesi üzerine, danışmanlık sözleşmesiyle süre 31 Temmuz 2014’e kadar uzatılmıştı. 5 yıllık süre boyunca özelleştirilemeyen İGDAŞ için üçüncü kez düğmeye basıldı.


İBB Meclisi’nin temmuz toplantılarının ilk gününde İGDAŞ hisselerinin özelleştirilmesi hakkında İştirakler Koordinasyon Müdürlüğü’nün teklifi, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonları’na havale edildi. Teklif, İBB Meclisi’nde görüşülerek özelleştirme için Topbaş’a 3. kez yetki verildi. Topbaş, aldığı yetkinin üzerine harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, kasım ayında özelleştirme için ihaleye çıkılacak. Yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz satışı yapan İGDAŞ’ın satışından 4,6 milyar lira gelir bekleniyor.


İstanbul’da doğalgaz dağıtımı ve bununla ilgili olarak altyapı yatırımı hizmetlerini kapsayan İGDAŞ, 25 Aralık 1986 tarihinde, İstanbul Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi’ne bağlı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı iştiraklerin katılımıyla, Türk Ticaret Kanunu’na göre, belediye iştiraki bir anonim şirket olarak kurulmuştu. İstanbul’da 5 milyon 525 bin 661 aboneye yılda 5 milyar metreküp gaz satıyor. 2 bin 146 personelin çalıştığı İGDAŞ’ın hat uzunluğu ise 16 bin kilometre.


 

TOKİ Haber


Geri Dön