Kent Haberleri

Iğdır Yöresi Rüzgar Erozyonu ve Çölleşme Semineri düzenleniyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Iğdır'ın yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının en fazla olduğu iller arasında yer aldığını belirterek, bunun kuraklığa yol açtığını söyledi...


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Iğdır'ın yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının en fazla olduğu iller arasında yer aldığını belirterek, bunun kuraklığa yol açtığını söyledi.


Avcı, Iğdır Üniversitesi Karağaç Kampüsü'nde konferans salonunda düzenlenen Iğdır Yöresi Rüzgar Erozyonu ve Çölleşme Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Iğdır" deyince herkesin kafasında Çukurova'yı canlandırdığını anlattı.


İlkokulda okuduğu dönemde kitaplarla Iğdır'ın "Doğu'nun Çukurovası" olarak nitelendiğine dikkati çeken Avcı, "Ben Çukurovalıyım. Bu nedenle Iğdır, içimi ısıtan bir yerdir. Ağrı Dağı'nın eteklerinde olan Iğdır'ın diğer özeliği de Türkiye’nin en az yağış alan illerinden biri olmasıdır. Hele Aralık ilçesi, Türkiye’de Karapınar'la en az yağış alan noktamız. Tabii bunun sonuçlarını da hep birlikte görüyoruz" diye konuştu.


Kentin kışın çok soğuk yazın ise çok sıcak olabildiğine işaret eden Avcı, "Iğdır, bu bağlamda yaz ve kış arasındaki hava sıcaklığının en farklı olduğu ilimizdir yani bakıyorsunuz yazın en yüksek, kışın ise en alçak derecelerde seyredebiliyor. Bu, kuraklığı getiriyor" ifadesini kullandı.


- "Teorik çözümler her zaman etkili olmamaktadır"


Kente geldiğinde ağaç görememesinin dikkatini çektiğini anlatan Avcı, bunun iklimden kaynaklandığını söyledi.


Bölgede dikilen fidanların yaz sıcağına ve kış soğuğuna dayanıklı olması gerektiğini kaydeden Avcı, 30 yılda bir sıcaklığın eksi 30’a düştüğü kentte dikilecek fidanların soğuğa, yazın da sıcağa dayanıklı olması gerektiğini dile getirdi.


 İlk kez düzenlenen seminerin bu açıdan önem taşıdığına işaret eden Avcı, kentin bir taraftan Nahçıvan'a, diğer taraftan Aras Havzası'na komşu olmasının önemini vurguladı.


Rüzgar erozyonun en yoğun Aralık ilçesinde görüldüğünü dile getiren Avcı, "Bir taraftan tuzlaşmanın çok olduğu Tuzluca ilçesi var. Her 2 taraftan da bitki yetiştirilmesine uygun olmayan alanlar var. Bunun için çölleşmeyle mücadele yaptığımızda bu 2 bölgenin yapısına uygun çözümler üretmemiz lazım. Teorik çözümler her zaman etkili olmamaktadır. Mutlaka mahalli bölgedeki sorunların kaynağının ve o sorunların çözünme yönelik çalışma sürdürmemiz lazım” şeklinde konuştu.


- Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Us


Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Us da rüzgar erozyonun Türkiye'de her yerde görülmediğini belirterek, şunları dile getirdi:


"Bu, özelikle yağışın az olduğu Iğdır çevresinde yoğun şekilde görülen, kötü seyreden tabiat olayıdır. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma takdire şayandır. Çölleşme ve erozyona karşı verilecek mücadelede her türlü desteğe açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Iğdır, Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinden bir tanesidir. Ayrıca volkanik aktivitelerden oluşan Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunması ve sulama sularıyla tuzlaşma sonucu çölleşmenin yoğun gözleneceği bölgedir.” 


Seminer, 8 Mayıs Perşembe günü sona erecek.



AA