28 / 04 / 2024

Iglo Architects, Almanya'daki sığınmacılar için konteynır tasarladı!

Iglo Architects, Almanya'daki sığınmacılar için konteynır tasarladı!

Iglo Architects, Almanya’daki Sığınmacılar İçin Üst Düzey Konfor ve Güvenlik Sunan Konteynırlar Tasarladı...



Yakın zamana kadar geçici kurgularda yapılandırılan konteynırlar, dünyadaki olumsuz gelişmeler sonucunda kalıcı yaşam alanları olarak konumlandırılmaya başlanıldı. Iglo Architects tarafından Almanya’da Suriyeli mülteciler için tasarlanan yaşam konteynırları, son yıllarda yakın coğrafyadaki insanlık dramlarının neden olduğu kitlesel göçler sonucunda ortaya çıkan sığınmacıların barınak sorunlarına yaşamsal ihtiyaçlar bağlamında çözümler sunuyor.


Farklı niteliklerdeki mimari ve iç mimari projeleriyle özgün tasarımlara imza atan Mimar Esen Akyar ve Mimar Zafer Karoğlu ortaklığındaki Iglo Architects, Almanya’daki Suriyeli sığınmacılar için tasarladığı yaşam konteynırlarıyla ülkeler arasındaki olumsuz gelişmeler sonucunda yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ailelerin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çözümler üretiyor. Tasarım aşamasında bir ailenin barınma, korunma ve fiziksel ihtiyaçlar gibi tüm gereksinimlerini karşılamaya yönelik hareket edilen demonte konteynırlar, Alman hükümeti güvenlik standartları çerçevesinde Türkiye’de üretildi. Alman hükümetinin Tectonics Solitions firmasına ihale ettiği konteynırlar Türkiye’den Iglo Architects tarafından kriz masasından gelen veriler değerlendirilerek acil ihtiyaç kapsamında çok hızlıca tasarlanarak üretime geçirildi.


Malzeme seçiminden kalite odaklı tasarıma, güvenlik standartlarından yaşamsal detaylara kadar her aşamanın sığınmacılara değer veren bir anlayışla geliştirildiği konteynırlar, 2.40 x 6.00 metre ölçülerinde tasarlandı. Maksimum 4 kişilik bir ailenin rahatlıkla konaklayabileceği ve temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği konteynırlar, farklı lokasyonlardaki kamp merkezlerinde oluşturulan getto’larda konumlandırılmak üzere toplamda 1600 adet üretildi. Çeşitli büyüklüklerde yemek salonları ve mutfak üniteleri hafif çelik kullanılarak tasarlandı. Ayrıca her blok içerisine genel kullanıma açık; mutfak, kahve, çay alanları ile çamaşırhane birimleri yerleştirildi. Mevcutta kullanılmayan binalar veya terkedilmiş askeri üslerin revize edilerek kullanılması durumu gibi dönüşümler için de 350 adet mobil saniter üniteleri tasarlandı. Bay, bayan wc ve duş üniteleri yanı sıra hastaneler için de karantina saniterleri talep edildi. Konteynırların güvenlik açısından yangın standartlarına uygunluğunun sağlanması ihtiyacı, üretim aşamasında tüm malzemelerde F-30 yanmazlık standartları ve özellikle CE belgelerine uyumlu bir şekilde hareket edilerek ve Alman standartları göz önüne alınarak aşıldı.


Kamp yerlerinde rapor edilen en ciddi durumun, yerleşim alanlarına molotof kokteyliyle sıkça sabotajlar düzenlendiği uyarısı olduğuydu. Yaşam konteynırlarında da bu duruma önlem için tüm pencerelere alüminyum stor panjurlar dıştan takıldı. Kullanıcılara yetkililerce yatma saatlerinde panjurların kapatılması tavsiye edildi. Bir konteynır tasarımının sunabileceği yaşamsal konfor ve güvenliğin en üst seviyede olmasına çalışıldığı konteynırlarda ısınma ihtiyacı ise merkezi sistemden yönetilen kaloriferlerle çözüldü. Alışılagelmiş konteynırlarda ısınma gereksiniminin elektrik sistemiyle sağlandığı güven teşkil etmeyen bu durum, Alman hükümetinin yüksek güvenlik standartları çerçevesinde kalorifer sistemine çevrilerek hem güvenlik hem de ihtiyaçlar açısından uzun süre yaşanabilir koşullar oluşturulması sağlandı.


Iglo Architects Hakkında:



Iglo Architects, 2001 yılında Zafer KAROĞLU ve Esen AKYAR tarafından kuruldu. Bugüne kadar farklı sektörlerden gelen müşterileri için Türkiye'deki birçok şehirde ve yurt dışında mimari tasarım, proje ve uygulama alanlarında hizmet verdi. Mimarlık alanında işlevsel tasarımlar ve uygun maliyetli çözümler üreten Iglo Architects, kullanıcılara yepyeni bir tasarım süreci yaşatıyor; müşteri memnuniyetinden ve özenli bir ekip çalışmasından ödün vermeyerek yoluna devam ediyor.


Iglo Architects tasarımı Cimpor Çimento Fabrikası 2011 yılında, Mecaplast Ar-Ge yapısı 2012 yılında, Logipark Lojistik Tesisleri ise 2013 yılında Arkiv Seçkileri arasına girdi. P Blok Prodüksiyon ve Post-Prodüksiyon Stüdyosu 2010 Intera İç Mimarlık Ödülleri’nde ‘Ofis’ kategorisinde birinci, 2013 Leaf Interior Design Awards'ta ise 'Yılın Ticari Yapısı' kategorisinde finalist oldu. Tuzla’da tasarlanan Logipark Lojistik Tesisleri ayrıca 2013 Arkiv İşveren Ödülü’nü almaya hak kazandı.


ICI Fabrika ve Yönetim Binası projesi, 2014 yılında Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “Ofis Projeleri” kategorisinde de finale kalma başarısını gösterirken, 2015 yılında Sign of the City gayrimenkul ödüllerinde “Devam Eden Projeler” kategorisinde En İyi Endüstri Yapısı ödülüne layık görüldü; aynı yıl, tüm dünyadan uluslararası mimari ve iç mimari projelerin yer aldığı prestijli paylaşım portali World Architecture Community’nin 19. Proje döngüsünde de kazanan projeler arasında yer aldı. Iglo Architects tasarımı Parsan Genel Müdürlük ve İdare Binası, Cityscape 2015 Mimarlık Ödülleri’nde “Geleceğin Ticari Yapıları” kategorisinde finale kalırken, ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile Ortana Fabrika ve Yönetim Binası projeleri, The Plan ödüllerinde “Production” kategorisinde finalist olma başarısını gösterdi. 2016 MİPİM ‘’Best Futura Project’’ kategorisinde Türkiye’den seçilen tek finalist olarak ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile yarıştı.




Geri Dön