Kent Haberleri

İğneada Bulgaristan'a sınır kapısı istiyor!

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Bulgaristan kapısının açılması ile iş bulma olanaklarının artacağını ve gelecek kuşaklar için daha sağlıklı ve refah bir toplum oluşacağını belirtti...

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliv’in Türkiye ziyareti sebebi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın İğneada'nın 3. Nükleer Santral’in yapılması muhtemel aday yerlerden birinin olduğunun açıklaması üzerine bir açıklama yapan İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Beğendik Köyü sınırları içerisinde EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan ‘Trakya Entegre Termik Santral Projesi’’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘İmar Planlarında gerekli tadilat yapılmadan bölgeye Termik Santral yapılamayacağının’ belirtilmesi üzerine askıya alındığını belirtti. Işık, halkın bölgede bir santral istemediğini, bölgenin vakit geçirmeden  Turizm Alanı ilan edilmesini, Beğendik Köyü üzerinden Bulgaristan’a sınır kapısının açılarak bölgenin kültür ve turizm alanında geliştirilmesini arzu ettiklerini belirtti.

İğneada’nın bitişiğinde bulunan Longoz Milli Parkı’nın biyolojik çeşitliliğin korunması ve Doğal Kaynak Yönetimi Hakkında GEF-2 projesi Dünya Bankası fonundan milyonlarca dolar hibe alınarak, yine Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin  ise 2008 de Avrupa Birliğinden mali destekle tamamlandığını belirten Tahir Işık, ‘Bu çalışmaların sonucunda Longoz Ormanları’mızın sadece Milli Park olarak korunması değil, Biyosfer rezervi ilan edilerek,biyolojik çeşitliliğin korunmasının yanında ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki çatışmaların sürdürülebilir bir şekilde çözülmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda bölgemizin Turizm Alanı olarak ilan edilmesini ve Bulgaristan ile sınır kapımızın Beğendik üzerinden açılması sureti ile komşumuz Bulgaristan ile turizm ve kültür alanında projeler geliştirerek işbirliğimizi ilerletme istiyoruz’ dedi.

Tahir Işık, Yıldız Dağları’nın halkın katılımı ve karar alma sürecinin bütün aşamalarında söz sahibi olarak yönetimde bulunması şartı ile Biyosfer Rezervi ilan edilmesinin bölgenin değerine olumlu katkı yapacağını, ancak bölgede toprak ve suyun korunmasının yanında, eko-turizm ve Bulgaristan kapısının açılması ile iş bulma olanaklarının artacağını ve gelecek kuşaklar için daha sağlıklı ve refah bir toplum oluşacağını belirtti.


‘Tarım faaliyetlerinin, kırsal alanların doğal ve kültürel mirasının korunmasına önemli katkıları var, bu bağlamda Turizm Bakanlığımızdan bölgemizin Turizm Alanı ilan edilip, eko turizmi teşvik etmesini bekliyoruz’ dedi. Özellikle köylerdeki  mevcut yapıların iyileştirmesinin veya yeni yapıların mevcut dokunun iç düzenlemesi esas alınarak teşvik edilmesini gerektiğini belirten Tahir Işık, bu sayede nitelikli yatak kapasitesi oluşturulacağını anlattı. Eşsiz doğa’sının yanında bölgede bulunan mağaraların, fenerlerin, kalelerin, manastır, köprü ve değirmenlerin korunması ve restore edilmesinişn şart olduğunu belirten Işık, bölgenin gerek Istanbul’un günlük hayatından bunalanlar için, gerek Bulgaristan’ı eko-turizm amaçlı ziyaret eden Avrupa’lı turistler için vaz geçilmez olacağını düşündüklerini, bu bakımdan tüm bölge halkının desteği ile gerek Turizm Bakanlığı gerek Orman Bakanlığı nezdinde tüm girişimleri en kısa sürede yapacaklarının altını çizdi.