İhracat ikliminde büyüme endeksi 53,1 oldu!
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan ayında 53,1 olarak gerçekleşti.Endeks peş peşe üçüncü ay eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan ayında 53,1 oldu. Endeks peş peşe üçüncü ay eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.
Söz konusu bu veri, ihracat ikliminde Mayıs 2022 tarihinden bu yana en belirgin güçlenmeye işaret etti.
İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2023 dönemi sonuçları belli oldu. İşte detaylar...
Bahsi geçen endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmanın olduğuna işaret ediyor.
PEŞ PEŞE ÜÇÜNCÜ AY EŞİK DEĞERİ 50,0'IN ÜSTÜNDE!
Dünya Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, Mart ayında 52,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Nisanda 53,1 olarak gerçekleşti ve peş peşe üçüncü ay eşik değer 50,0’ın üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.
Bu iyileşme aynı zamanda son bir yıla yakın dönemin en belirgin düzeyinde gerçekleşti.
SON BİR YILIN EN İYİ PERFORMASI
Türk imalat sektörünün Yüzde 9’luk payıyla en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim artışı ivme kazanarak Nisan ayında son bir senenin en yüksek hızına ulaştı ve 2023 yılının başındaki yavaşlamadan sonra iyileşmeye işaret etti.
Aynı şekilde, Birleşik Krallık’ta büyüme hızı son bir senenin en yüksek seviyesine çıkarken ABD’de ise ekonomik aktivite 11 ayın en güçlü artışını yaşadı.
İtalya, Fransa ve İspanya ikinci çeyreğin ilk ayında büyüme bölgesinde kalsa da Avrupa’nın imalat sektöründe talep zayıflığı olduğuna yönelik sinyaller dikkatlerden kaçmadı.
Avusturya, Hollanda, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde üretim Nisanda gerileme kaydetti.
RUSYA'DA İYİLEŞME VAR!
Orta Doğu’nun bazı bölgeleri Nisan ayında da güçlü büyüme eğilimini korumayı başardı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) petrol dışı ekonomik aktivitede belirgin bir genişleme yaşadı ve büyüme hızı son altı ayın en yüksek düzeyine ulaştı.
Katar güçlü büyümseini sürdürürken Suudi Arabistan’da üretim hafifçe hızlandı. Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivitenin düşüşünün devam etmesi, görece olumsuz gelişmeler olarak kaydedildi.
Sahra Altı Afrika’nın bazı bölgelerinde ise talep yine zayıf kaldı.
Güney Afrika ve Kenya’da üretim düşüşü sürerken Nijerya’da ise nakit krizinin hafiflemesi ekonomik aktivitede toparlanma sağladı.
Çin’de salgına ilişkin kısıtlamaların bu yılbaşlarında gevşetilmesiyle beraber başlayan büyüme Nisan ayında da devam etti ve ülke ekonomisi toparlanma eğilimine devam etti. Üretim, hafifçe hız kesmekle beraber güçlü bir artış sergiledi.
BİM 9 Mayıs aktüel ürünler kataloğunda çılgın fırsat! Kaşar peynir, un, Kağıt havlu...