Ekonomi

İhracatçı rekabetçi kura, iç piyasa enflasyona odaklandı!

Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, kurdaki dengelenmenin ihracatçıya avantaj sağlayacağını belirterek, “Ancak yönetilemeyen enflasyon iç piyasada durgunluk yaratabilir” ifadesini kullandı.Son dönemde yükselmeye başlayan kur karşısında ihracatçının rekabetçi kura, iç piyasadaki şirketlerin de enflasyona odaklandığını belirten Aile Şirketleri Yönetim Danışmanı Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uygulayacağı ekonomi politikaları Türkiye’nin bir numaralı gündemi haline geldi. Son dönemde yükselmeye başlayan kur karşısında ihracatçının rekabetçi kura, iç piyasadaki şirketlerin de enflasyona odaklandığını belirten Aile Şirketleri Yönetim Danışmanı Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, “Kurdaki dengelenme ile birlikte ihracatçılar kan kaybettikleri pazarlarda yeniden avantajlı duruma kavuşacaklar. Yönetilemeyen enflasyon ise iç piyasada durgunluk yaratabilir” ifadesini kullandı.

 POLİTİKA FAİZİ NE OLACAK?

Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin oluşturacağı politika faizi sadece Türkiye’nin değil, küresel finans çevrelerinin de odak noktası haline gelirken, iç piyasada faaliyet gösteren şirketler enflasyon rakamlarına, ihracatçılar ise döviz kuruna odaklanmış durumda.

Döviz kurlarındaki yükseliş trendini değerlendiren Dr. Yılmaz Sönmez; ihracatçıların rekabetçi bir kur talep ettiklerine dikkat çekerek, “Son bir buçuk yıllık dönemde kurlardaki yükseliş yüzünden birçok sektörde işçilik maliyetleri Asyalı rakiplerimize göre çok yukarılarda kaldı. Kurdaki bu maliyet yansıması ile birlikte yüksek enerji maliyetleri ve navlundaki düşüş de düşünüldüğünde ciddi durumdan uzaklaşıp şekilde avantajlı pazar kaybetmiştik. Bu açıdan dövizdeki denge durumu, kan kaybettiğimiz pazarlarda bize yeniden avantaj temin edecek” şeklinde konuştu.

 

 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÖNEMLİ

İç piyasadaki yüksek enflasyon problemine dikkat çeken Dr. Yılmaz Sönmez şöyle devam etti: “Ekonomi yönetimi dövizdeki dengelenmeyi bir süre daha bekleyecek. Dolar 30 lirayı kesinlikle geçmemeli. Beklentimiz 27-28 TL seviyeleri. Dolar 30 lirayı aşarsa, enflasyon yönetilemez duuruma gelir ve bu kez iç piyasa talep yönünde ciddi bir durgunluğa girer. Zaten, yükselen döviz kuruna rağmen özellikle temmuz ayında belirlenecek olan yeni asgari ücret ve maliyetlerdeki artışlar ihracatçıları kara kara düşündürüyor. Dengelenme ile birlikte ekonomi yönetimi, disiplinli bir şekilde ajandasını uygulayacak. Bu hamleler hayata geçirilirken, iç piyasadaki şirketler ve hane halkı enflasyon nedeniyle zarar görmemeli. Döviz kurundaki yükselişle beraber enerji fiyatları da arttı. Bu nedenle imalat sanayi özelinde devlet tarafından sübvanse yapılmalı.”