Ekonomi

İhracatçılar Birliği: “Mevcut politikalar değişmezse fabrikalar kapanabilir”

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerden sonra mevcut politikaların devam etmesi durumunda fabrikaların kapanabileceğini belirterek rekabetçi duruma gelebilmek için liranın dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 zayıflaması gerektiğini vurguladı. Bunun için orada o bölgede meydana gelen deprem hepimize tesir ediyor

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, ekonomiye ilişkin yaptığı konuşmada 6 Şubat’ta meydana gelen depremin etkilediği bölgelerinde tekstil sektörünün enkaz altında kaldığına değinerek, “Kahramanmaraş bölgesi, Türkiye için tekstil üretiminin ana merkezi. Bunun için orada o bölgede meydana gelen deprem hepimize tesir ediyor. Biz bu sorunları bir an önce aşabilmek amacıyla buradaki arkadaşlarımız, diğer bölgelerdeki arkadaşlarımız da istekleri karşılamak, siparişleri yerine getirebilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Göstermeye de devam ediyorlar. Orada ki fabrikalar da zamanla üretime başlarken, daha da üretim yaparak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi ülkemize ve ihracatımıza sunmaya çalışacaklar” dedi.

“BUGÜNKÜ DÖVİZ KURU İLE REKABETÇİ OLMA ŞANSIMIZ YOK”

Başkan Eskinazi, geçen yıl 1 milyon tonun üzerinde rekor pamuk üretildiğini ama pamuk ithalatının azaldığına vurgu yaparak, “Dünyadaki resesyon ve siparişlerdeki hafifleme nedeniyle pamuktaki avantajımızı da kullanamadık ama ilerleyen günlerde dünyada piyasaların eski seyrine döneceğini umut ediyoruz. Ayrıca, siparişlerin artacağını, kurun üzerindeki baskının azalacağını umuyoruz. Bütün sektörlerimizin bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma imkanı bulunmuyor. Dünyada enerji fiyatları yüzde 50’nin altına inerken, rekabetçiliğimizi kaybettik. Enerji fiyatları yarı yarıya inseydi, rekabetçiliğimizi koruyabilirdik. Önemli olan rekabetçi kur rekabetçi enerji fiyatı” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

SEÇİM VURGUSU

14 Mayıs tarihinde yapılacak genel seçimlerde iktidara gelecek yönetimin seslerine kulak vermesi gerektiğini de belirten Başkan Eskianazi, “14 Mayıs tarihinde genel seçim var. Bu seçimlerde kim iktidara gelirse bizim sesimize kulak vereceğini inanıyoruz. İnanmak zorundayız. Eğer bunlar olmazsa bizim işi sürdürme imkanımız azalacak. Böyle giderse fabrikalar kapanabilir. Ülkenin bu kadar kolay heba edeceğini tahmin edemiyorum” ifadelerini kullandı.

BASKILARIN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ

Her 4 senede bir yatırım için gittikleri tekstil fuarına bu defa neler yapıldığına bakmak amacıyla gideceklerinin altını çizen Başkan Eskinazi, “Her 4 yılda bir gittiğimiz fuara her zaman çok büyük morallerle gidiyorduk. Yeni yatırımlar, yeni teknolojiler alıp fabrikalarımızı yenilemek için gidiyorduk ama bu sefer neler yapılıyor? Onu görmek için daha çok gidiyoruz. Fakat umuyorum ki ileriki yıllarda işlerin yerine oturması ile birlikte, işlerden para kazanma ümitleri yükselerek, yükseldiği zaman da bu yatırımları yapacak hale geleceğiz. Fakat yatırımsız da ne yazık ki olmuyor. Ama şu an sermayemizi korumak için çabalıyoruz. Bütün sorun burada ve kredi sorunlarımız da çok çok fazla. Bu kredi musluklarının açılması gerek ve açılmadığı takdirde de ne yazık ki sanayicilerimiz çok zor günler geçirecek. Merkez Bankası’nın bu baskıları da bir an önce kaldırmasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Fiyatı rekor kırıyordu! Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan o ürüne ilişkin çok konuşulacak açıklama!

A101 beklenen dev indirimlerle geliyor! Ütü 450 TL, çay makinesi 500 TL, piknik sandalyesi 250 TL...

BİM’de yüzlerce indirim bir güne sığdı! Kadın omuz çantası 190 TL’ye, 2’li yastık kılıfı 42,50 TL’ye düştü!