Ekonomi

İhracatçılar isyan etti: TCMB baskıları kaldırsın! Kredi muslukları açılmazsa sanayici zor günler yaşayacak!

Ekonomi yönetiminin uyguladığı düşük kur-düşük faiz politikası ihracatçıları isyan ettirdi. Yüksek enflasyon ve enerji fiyatları nedeniyle maliyetlerin her geçen gün arttığından yakınan ihracatçılar, kredi muslukları açılmazsa sanayicinin zor günler yaşayacağını belirtiyor.Yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışın maliyetleri de otomatikman artırdığını belirten ihracatçılar, finansmana erişim sıkıntısının da halen devam ettiğine işaret ederek şartların aynı şekilde devam etmesi halinde zor günler yaşayacaklarını dile getiriyor

Türkiye ekonomisinde uygulanan düşük kur-düşük faiz politikası nedeniyle ihracatçıların zor günler yaşadığı belirtiliyor. Yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışın maliyetleri de otomatikman artırdığını belirten ihracatçılar, finansmana erişim sıkıntısının da halen devam ettiğine işaret ederek şartların aynı şekilde devam etmesi halinde zor günler yaşayacaklarını dile getiriyor.

2022 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında bir konuşma yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Kahramanmaraş depremlerinin bölgede faaliyet gösteren sanayicileri de etkilediğine işaret ederek Şanlıurfa’nın pamuğun, Kahramanmaraş’ın ise ülkenin tekstil merkezi olduğunu, dolayısıyla oralarda yaşanan sorunların ülke ekonomisini etkilediğine dikkat çekti.

Bölgedeki sanayicilerin siparişleri ve talepleri karşılamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğine değinen Eskinazi, afet bölgelerindeki fabrikaların da toparlanmaya başladığını, ülkemizin ihtiyacı olan hammadde yarı mamulü ihracatçılara sunmaya çalışacaklarını söyledi.

REKABETÇİ KUR TALEBİ

Türkiye’nin dünyadaki resesyon ve siparişlerdeki azalmadan dolayı pamuktaki avantajımızı kullanmadığını ileri süren Eskinazi, önümüzdeki günlerde dünyada piyasaların eski seyrine döneceğini, siparişlerin artacağını, kurun üzerindeki baskının azalacağını ümit ettiklerini dile getirdi. Sanayici ve ihracatçılarımızın bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma şansının bulunmadığının altını çizen Eskinazi, “Enerji fiyatları yarı yarıya düşürülseydi rekabet avantajımızı koruyabilirdik. Rekabetçi kur ve rekabetçi enerji fiyatına ihtiyacımız var” dedi. 

TCMB BASKILARI BİR AN ÖNCE KALDIRSIN

 Seçimlerde kim iktidara gelirse gelsin sanayici ve ihracatçıların talebine kulak vermesini isteyen Eskinazi, Türkiye’nin tekstil sektörüne sahip çıkmasını, döviz kuru ve enerji fiyatlarında iyileştirilme yapılması gerektiğini söyledi.

Mevcut durumda sermayelerini korumaya çalıştıklarını, kredi sıkıntılarının çok fazla olduğuna işaret eden Eskinazi, kredi musluklarının açılmasının şart olduğunu, açılmadığı takdirde sanayicinin zor günler yaşayacağını savundu. Eskinazi, Merkez Bankası’nın da baskılarının bir an önce ortadan kalkmasını istedi.

EKONOMİK BÜYÜME AZALACAK

Genel Kurul toplantısında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da küreselleşmede durgunluk dönemine girildiğini belirterek, ülkelerarası bağımlılığın söz konusu olduğunu, bu bağımlılığın çözümünün bölgeselleşme ve bloklaşma ile sonuçlanabileceğini aktardı. Avrupa Yeşil Mutabakatının ise yakından tedariği gündeme getireceğini söyleyen Uysal, Türkiye’nin mevcut ekonomik yapısının ise çağ ile uyumlu olmadığını ileri sürerek Türkiye’nin sanayisinin ve tarımının büyümesi gerektiğini vurgularken, yılın ikinci yarısında ise büyüme trendindeki azalmanın belirginleşeceğini söyledi.