Ekonomi

İhracatçılar krediye ulaşım konusunda pozitif ayrım talep ediyor

Kurumlar vergisi muafiyet oranının 1 puandan 5 puana artırılmasını ‘olumlu’ bulan ihracatçı, krediye ulaşım konusunda pozitif ayrım talep ediyor. İhracatçılar, “Ekonomide toz-duman siliniyor ama başta yatırım ortamı olmak üzere belirsizlik hâlâ devam ediyor” diyor. dunya

İhracat yapan kurumların dış satımlarından elde ettikleri kazançlara 1 puan indirimli olarak uygulanan kurumlar vergisi oranın 5 puana yükseltilmesi, ihracatçıyı sevindirdi.

dunya.com’un haberine göre, durum pozitif bir ayrışma olarak değerlendirilse de ihracatçı, özellikle yatırım kanadında rotasını oluşturabilmek için uzun zamandır ifade edilen ‘krediye ulaşım’ sorununun çözülmesini talep ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlardan memnun olan ihracatçının gözü, Orta Vadeli Ekonomi Programı'nın açıklanacağı eylül ayının sonrasına çevrildi.

 

Bu bakımdan önünü görmek isteyen sanayici ve ihracatçı, belirsizliklerin ne denli ortadan kaldırılıp, yatırım ortamında nasıl bir düzenleme gerçekleştirileceğine odaklandı. İhracatçılar, “Ekonomide toz-duman siliniyor ama önümüzü görmek için atılacak birçok adım var. Başta yatırım ortamı olmak üzere belirsizlik hâlâ devam ediyor” diyor.

İşte konu ile ilgili diğer detaylar...

İhracatçı olarak gerçekleştirilen her türlü destek ve teşvike ihtiyaç duyduklarını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, “Yeni torba yasa teklifi ile beraber ihracat yapan firmalara vergi istisnasının 5 puana çıkarılması sevindirici. Özellikle deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde yatırım yapmış olanlar için de vergi muafiyeti beklentimiz var” şeklinde konuştu.

 

KREDİYE ERİŞİMDE DE POZİTİF AYRIM GEREKİYOR

 İhracatçıların uzun bir süredir kur ve maliyet baskısı yüzünden sipariş alamadığını, müşterilerini kaybettiğini söyleyen TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, bu yüzden 5 puan artırımını olumlu olarak değerlendirdi. “Rakiplerimizle fiyat farkımız yüzde 40 seviyelerine kadar çıktığı için iş alamaz hale geldik” diye konuşan Fayat, özellikle hazır giyim ihracatçısının senenin dörtte üçünü kaybettiğinin altını çizdi.

Fayat, “Belki yeni kurla beraber bir hamle yapıp kasım-aralık aylarında yaz malları için bir miktar sipariş alıp 2024’e umutla başlayabiliriz. Kurumlar vergisinde pozitif ayrışmamız da bir adım” ifadelerini kullandı.

Resmen açıklandı! Ziraat Bankası IBAN numaranıza bir defaya mahsus para yatacak!

Zamlar peş peşe geldi! Yurt dışından getirilen telefonların harcı tam 20 bin TL oldu!

Aile Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı personel alımı yapacak! Açık kadrolar tek tek belli oldu!