Ekonomi

İhracatçılar yeni hükümetten taleplerini sıraladı

İhracatçılar kötü gidişe son verilmesi için yeni hükümetten birtakım taleplerde bulundu. Ekonomiye adeta yön veren ihracatçılar, yeni hükümette taleplerini sıraladı.  

Seçim sonrasında yaptığı ilk açıklamada, “Döviz üzerindeki baskı kaldırılmalı” diyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk ekonomisinin içinde olduğu darboğazdan kurtulmasının, yıllık 130 milyar doları aşan dış ticaret açığını indirilmesi için yabancı yatırımın artmasının zaruri olduğunu ve uluslararası piyasaların yakından tanıyan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çalışma alanında özgür bırakılması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olabilecekken potansiyelini gerektiği kadar kullanamadığının altını çizen Eskinazi, “Hazine ve Maliye Bakanı olan Sayın Mehmet Şimşek uluslararası sermaye tarafından yakından tanınan ve kredibilitesi olan biri. Görevi devralırken, söylediği; “Türkiye’nin rasyonel zemine dönme haricinde bir seçeneği kalmamıştır” sözü Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumu çok net ortaya koyuyor. Bakan Şimşek’in bu mesajı bir yandan Türkiye’ye bir yandan da uluslararası sermaye çevrelerine verdiğine düşünüyorum. Her iki kanadın da bu mesajı doğru okuması, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkmasını hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın deneyimli ve dış ticareti iyi bilen biri olduğunu aktaran Eskinazi, “Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın önderliğinde, hedef pazarlarda yeni organizasyonlarla ihracatta yeni rekorlar kıracağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz” dedi.

 

ERTAN: “ENERJİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan, enerji yoğun kullanan demir-çelik sektörünün geçen senenin ekim ayından bugüne enerji maliyetleri yüzünden rekabetçiliğini kaybettiğini savundu. “Enerji fiyatlarında küresel arenada yaşanan indirimler Türkiye’de aynı oranda yansımadı” şeklinde konuşan Ertan, “Navlun fiyatlarının da inmesiyle beraber Uzakdoğu bizden daha avantajlı ve rekabetçi duruma geldi. Hammadde ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 70 kadarını ithalatla karşılamaktayız. İhraç gelirlerimizin yüzde 40 kararını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) bozdurma zorunluluğu var. TCMB, kaynaklı kredi kullandığımız takdirde bu oran yüzde 80’e ulaşıyor. Döviz kurlarında alış ve satış fiyatlarında yüzde 8-10 bandında fark bulunuyor. TCMB’ye dövizimizi bozdurmamızın ardından ithalatımızı yapmak için serbest piyasadan yüzde 8-10 bandında fark vererek döviz almak zorunda kalıyoruz ama sektörümüzde kâr marjları bu seviyelerin çok altında. Bu yüzden zarar ediyoruz. Bugün AB’deki üreticilerle bile rekabet edemez hale geldik. Yeni hükümetten bu konularda acil çözümler talep ediyoruz” dedi.

Aile Bakanı’ndan son dakika müjdesi geldi! Bu ödemeyi alanların hesabına 1.000 TL daha yatacak!

İkramiye alacaklara müjde! Bayram ikramiyesinin ne zaman yatacağı belli oldu! Bu tarihte hesaplara para yatacak!

ŞOK’ta Cif tüm yüzeyler 29,50 TL’ye, fırın ve ocak temizleyici 19 TL’ye, takım çantası 100 TL’ye düştü!