Ekonomi

İhracatçılardan AB Yeşil Mutabakatı uyarısı! İklim diplomasisi ticaret savaşına mı dönüşüyor?

İhracatçılar AB Yeşil Mutabakatının ticaret savaşına dönüşmesinden endişeli. Konuya ilişkin endişelerini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin Serbest Ticaret Anlaşmasına çevrilmesini istiyor.Bu anlaşma ile Avrupa’nın 2030 yılına kadar karbon salınımlarını yüzde 55 oranında azaltılması hedefleniyor

Avrupa Birliği (AB), sürdürülebilir bir gelecek için ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında 2019 yılında bir eylem planı ortaya koydu. Bu anlaşma ile Avrupa’nın 2030 yılına kadar karbon salınımlarını yüzde 55 oranında azaltılması hedefleniyor.

 

AB Yeşil Mutabakat kapsamında; sürdürülebilir bir gelecek için kirliliğin ortadan kaldırılması, biyoçeşitliliğin korunması, temiz enerji, sürdürülebilir sanayi ve üretim gibi çeşitli başlıklar yer alıyor. Amaç; doğal kaynakların bilinçsiz bir şekilde tüketiminin önüne geçmek ve iklim krizini hafifletmek.  Türkiye’nin de imzaladığı bu anlaşma ile karbon salınımlarının belli sektörlerde en aza indirilmesi hedefleniyor.

SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ

AB Yeşil Mutabakat anlaşması çerçevesinde uygulanacak düzenlemelerden birisi de Sınırda Karbon Düzenlemesi. Bu düzenleme ile AB ülkelerinin daha düşük emisyon hedefi olan ülkelerde üretim yapması ve bu ülkelerden ithalat yapmasının engellenmesi amaçlanıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’ye göre ise AB’nin eylem planı ticaret savaşına dönüşebilir.

İHRACATÇILAR ZORLANACAK

Türk ihracatçıların Yeşil Mutabakat’tan çok sert bir şekilde etkileneceğini ileri süren Eskinazi, ihracatçılar açısından Sınırda Karbon Vergisi, Eko-Etiket ve Dijital Ürün Pasaportu’nun önemine dikkat çekti. Eskinazi, bir süredir enflasyon, ekonomik belirsizlikler, Ukrayna-Rusya savaşı ve enerji krizi nedeniyle yurt dışı pazarlarda zorlanan Türk ihracatçılarının bu anlaşma ile sıkıntılarının daha da büyüyeceğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağının AB ülkeleri olduğunun altını çizen Eskinazi, Avrupa’nın toplam ihracatımızda yüzde 48 pay aldığını, ithalattaki payının ise yüzde 25 olduğunu ifade etti. AB’nin Yeşil Mutabakat ile hem tedarik zincirini baştan aşağı değiştirdiğini, hem de dünya genelindeki finansman krizine karşı kendini korumaya aldığını söyleyen Eskinazi, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü zayıflatacak bir mekanizma ile karşı karşıya bulunduğumuzu ileri sürdü.

İTHALAT MALİYETLERİ ARTACAK

Yeşil Mutabakat’ın ihracatı zorlaştıracağını kaydeden Eskinazi, aynı zamanda ithalat maliyetlerinin de artacağını ve dünya genelinde korumacılık önlemlerinin gündeme geleceğine dikkat çekti. Eskinazi,  Yeşil Mutabakat sanayi planının yeni bir ticaret savaşına dönüşmemesi için devlet nezdinde yeni stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu ve AB standartlarına göre uyumlandırması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’ni Serbest Ticaret Anlaşması’na dönüştürecek güncel bir modelin hayata geçirilmesi acilen görüşmelere başlanılmasını isteyen Eskinazi, “AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili mevzuat değişikliklerinin yapılmasına ihtiyacımız var. Acil dönüşüme gereksinimi olan karbon-yoğun sektörlerden başlayarak Avrupa ile ticaretimizden yüksek pay alan sektörlerin öncelikli olarak desteklenmesin istiyoruz” diye konuştu.