Ekonomi

İhracatı üçüncü çeyrekte 18 milyar doları aştı

Türkiye’nin makine ihracatı 2022’nin üçüncü çeyreği sonunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranda artarak 18,4 milyar dolar oldu. En büyük ihracat pazarları ise sıralamasında Almanya, ABD ve İtalya olarak tespit edildi.  Eylül ayında 263 milyon dolar olarak hesaplanan Almanya’ya ihracat ilk 9 ay sonunda 2,2 milyar dolara yükseldi

Makine İhracatçıları Birliği tarafından paylaşılan son makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 9 ayı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Eylül ayında 263 milyon dolar olarak hesaplanan Almanya’ya ihracat ilk 9 ay sonunda 2,2 milyar dolara yükseldi. Resesyon beklentilerinin arttığı Avrupa Birliği ülkeleri bu dönemde Türkiye’den toplamda 10,5 milyar dolar tutarında makine satın aldı.

2022 yılında dünyadaki toplam mal ihracatının geçen yıla göre miktar bazında yüzde 2 oranda değer bazında yüzde 6 oranında artmasının beklendiğine işaret eden Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şu ifadeleri kullandı:

“Benzer bir yükseliş bizim ihracat birim fiyatlarımızda da var. Geçen sene 5,8 dolar olarak hesaplanan KG başına ortalamamız, bu yıl yüzde 5,5 yükseliş ile 6,1 dolar olarak seyrediyor. Bunun anlamı da fiyat artışlarının bu yılki toplam makine ihracatımıza katkısının 1,2 milyar doları bulması demek ki bu da talebin miktar bazında durağanlaştığı bir ortamda fiyatları arttığı seviyede koruyabilmek önemli bir başarı ve destekleyici bir unsur.

Fakat biz fiyat artışlarıyla elde ettiğimiz fazla gelirle sene boyunca denge kaynaklanan kaybımızın ancak yarısını kapatabileceğiz. Toplam ihracat gelirinin yüzde 70’ten fazlası euro cinsinden yapan bir sektörüz. Sterlin ve euronun, dolar karşısında değer kayıplarının makine sektörü için ise külfetinin 9 ayda 1,5 milyar doları bulduğunu hesaplayabiliyorlar, sene sonunda ise 2 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz.”

Ukrayna, Rusya savaşının başlamasının ardından küresel sanayide ihracat talebinin düşmeye başladığını, dünya ekonomisinde üçüncü çeyrekte düşüşe geçen büyümenin yerini son çeyrekte durağanlığa bıraktığını belirten Karavelioğlu şu ifadeleri kullandı:

"İlk iki çeyrekte yüzde 9,6 ve yüzde 6 oranda büyüyen dünya makine teçhizat yatırımlarındaki büyümenin son çeyrekte ise yüzde 1’e kadar gerilemesi, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise tamamen durması bekleniyor. Bunda küresel enflasyon ve de maliyet artışı yanında, finansmanın çok pahalı hale gelerek yatırımcıların risk iştahını kaçırmasının da önemli etkisi var."