Dekorasyon

İhracatta başarı için Türk mobilyasına tarz aranıyor!

120 milyar dolarlık dünya mobilya pazarı içinde Türkiye'nin payı 1.7 milyar dolar düzeyinde. Ağırlıklı olarak Kayseri'de konumlanmış. 2023'te bunun 10 milyar dolara çıkarılması hedeflenmiş

Ancak şimdiye kadar yapılan ihracat daha çok Türklerin yaşadığı ülkelere olmuş ve ürün bazında çekyat öne çıkmış.


Katma değeri yüksek, markalı ve belli bir stili olan mobilya ihracatı henüz yok. Ancak ihracatta büyüme için çeşit, kalite ve marka şart. Bunun için de tasarım, ar-ge ve belli bir Türk mobilya tarzının yaratılması gerekiyor. Aksi bugünkü Çin'in yolundan gitmek olur ki, şimdiden fiyatyönüyle rekabet edemiyoruz.


ÇEKYAT DÖNEMİNE SON: Bunun için Çin'in değil ama İtalya, İsveç ve Almanya'nın yoluna girmek en isabetlisi. İşte mobilyacılar sonunda harekete geçmiş. Kayseri'yi kapsadığı için Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğine görev verilmiş. Başkan Bülent Aymen bu konudaki bütün öneri, proje ve fikirleri topluyor. Sonunda uygulanabilir proje ve fikirleri üreticilere ulaştırılacak. Numune ürünler TİM'in yıllık kongresinde sergilenecek ve nihai karar verildikten sonra mobilyada bir tarzımız olacak. Dışarıya çek yat dışında satacağız mobilya ve belli bir stilimiz olacak.

Habertürk/Abdurrahman Yıldırım