Genel

İhsan İyigün: Nişantaşı, bugün plazalar, rezidanslar bölgesi!

Seryap İnşaat'ın kurucusu ve ortağı İhsan İyigün, "Merkezin dışına hiç çıkmadım. Nişantaşı'nda doğup büyüdüm. Gençliğimde dutluk olan Mecidiyeköy ve bostan tarlası olan Fulya-Nişantaşı, bugün plazalar, l&

ISTANBUL'un iş-ticaret anlamında merkezi sayılan Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Esentepe, Gayrettepe, Şişli, Osmanbey, Nişantaşı gibi semtlerinde 30 yılı aşkın süredir sadece iş hanı ve orta ölçekli plazalar yapan Seryap İnşaat'ın kurucusu ve ortağı İhsan İyigün, "Merkezin dışına hiç çıkmadım. Nişantaşı'nda doğup büyüdüm. Gençliğimde dutluk olan Mecidiyeköy ve bostan tarlası olan Fulya-Nişantaşı, bugün plazalar, lüks apartmanlar,rezidanslar bölgesi" diyor.

İSTANBUL'un en önemli iş aksı olan 'Şişli-Maslak hattı'nda hemen her gün yeni rezidans veya plaza haberi çıkmaya devam ediyor. Bölgenin gidecek daha yolu var, fakat mevcut altyapının bunu kaldıramayacağı da kesin. Yeni ofis, plaza, iş hanı, konut yatırımlarıyla birlikte altyapının da geliştirilmesi önem taşıyor. Bu önemli iş aksında, 30 yıldır sadece Taksim-Levent arasında 30 civarında orta ölçekli plaza-iş merkezi ile bir konut projesine imza atan Seryap İnşaat'ın kurucusu ve ortağı İhsan İyigün, "Bizim ölçeğimizde iş yapan firmalar, piramidin daha büyük tarafına hitap ediyor. Çünkü, ölçekler ve fiyatlar büyüdükçe hitap ettiğiniz kitle daralır. Ben bugüne kadar hep merkezde oldum ve inşaat yaptığım en büyük arsa da 1.5 dönümü geçmedi" diye konuşuyor.

Piyasa 'tepe'ye yaklaştı

Seryap'ı 1979'da kurduğunu, bugün ise ortağı Cem Özler ile yola devam ettiğini söyleyen İhsan İyigün, "30 yıldır sadece iş merkezi yaptım. Nişantaşı, Harbiye, Mecidiyeköy, Osmanbey, Pangaltı, Zincirlikuyu, Esentepe, Gayrettepe'de iş yaptım. Sadece Zincirlikuyu Kore Şehitleri Caddesi'nde 4 iş merkezi yaptım, son projem de aynı yerde. Hep şehir merkezinde çalışmayı yeğledim. Son yıllarda piyasa tepe noktaya yaklaştığı için yeni yer bulmak zorlaştı" diyor. Arsa veya eski binaları alıp bazen yıllar sonra projeye başladığını aktaran İhsan İyigün, "Şu an şirket merkezinin bulunduğu Mecidiyeköy-Gayrettepe'deki binamın arsasını da 1986'da almıştım. Aynı dönem 4 arsa almıştım, Mecidiyeköy'de. Şehir içinde parseller genelde küçük oluyor. İnşaatı yapıp satıyorum. Kira geliri için kendime ayırdığım çok az yer var" diye konuşuyor. Nişantaşı doğumlu olduğunu söyleyen İhsan İyigün, son 30-40 yılda Şişli-Levent-Beşiktaş üçgenindeki korkunç hızlı gelişimi ilginç ifadelerle anlatıyor:

Gençlikte kuş a¥İardık

"Nişantaşı doğumlu olduğum, bu bölgenin çocuğu olduğum için, 30-40 yıl öncesini çok iyi biliyorum. 40-50 yıl öncesine kadar Osmanbey'den üst bölgeler şehir dışı sayılırdı. Bugün Cevahir Alışveriş Merkezi'nin olduğu yer bile şehir dışı sayılırdı. Mecidiyeköy, dutluk idi. Fulya-Gayrettepe-Nişantaşı arasındaki dereden lağım akardı. Tepelerde, sırtlarda bostan bahçeleri vardı. O bostan bahçeleri 30-35 sene öncesine kadar yine vardı. Arnavut asıllı vatandaşlarımız, Hazine arazilerine sahip çıkıp gecekondulaşmasını önledi. O arazilerde bostan yetiştirip satıyorlardı. Bugün Polat Residence'in olduğu ve peş peşe yeni plaza ve rezidanslar yapılan Fulya Vadisi'nin yamaçlarında 35 yıl öncesine kadar bostanlıklar vardı. Biz de çocukluğumuzda oralarda kuş avlardık."

Gecekondular dolmadı

İhsan İyigün, İstanbul'un tarihi içinde çok kısa sayılabilecek bir sürede bölgenin çok hızlı gelişmesini anlatırken, "Fulya vadisinde, Nişantaşı sırtlarında bostanlıklar devlet arazisiydi. Arnavut asıllı vatandaşlar sahip çıkmasa oralara gecekondular dolacaktı. Merkezdeki araziler bu yüzden yıllarca boş kaldı, son 20-25 yılda birden lüks binalar doldu. Çünkü merkezde her yer dolmuşken Mecidiyeköy'ün hemen altı, Beşiktaş'ın içi, Nişantaşı'nın altı, Şişli'nin içi boş kalmıştı" ifadelerini kullanıyor.
Hürriyet