23 / 12 / 2024

İhsan Şener: KKTC Su Taşıma ve Temin projesi Eylül'de hizmete girecek!

İhsan Şener: KKTC Su Taşıma ve Temin projesi Eylül'de hizmete girecek!

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, 'asrın projesi' olarak nitelendirilen KKTC Su Taşıma ve Temin projesinde sona yaklaşıldığını, Eylül ayında hizmete gireceğini belirtti...



AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, 'asrın projesi' olarak nitelendirilen KKTC Su Taşıma ve Temin projesinde sona yaklaşıldığını, Eylül ayında hizmete gireceğini belirtti.


 

İhsan Şener, yaptığı yazılı açıklamada, ulaştırma, haberleşme, eğitim, sağlık, adalet, orman ve su işleri, enerji, çevre, TOKİ, tarım ve hayvancılık, spor, turizm, vakıflar, teknoloji, KÖYDEŞ ve birçok alanda 10 milyar 200 milyon liranın üzerinde yatırım ve desteğin 12 yılda gerçekleştirildiğini ifade etti. 12 yılda yapılan yatırımlarla ihracatta 4 kat artış olduğunu ifade eden Şener, "Mersin'de 12 yıl içerisinde üretim, ihracat katlayarak büyüdü. 2002 yılında Mersin ürettiği ürünün sadece 300 milyon dolarlık kısmını ihraç ederken şu anda bu rakam 1,5 milyar doları buldu. 2002 yılında Mersin'in ödediği vergi 759 milyon lira iken 2013 yılında ise 6 milyar liraya yükseldi. Rakamlar da gösteriyor ki Mersin kazanırken, ülkemiz de kazandırıyor. Mersin büyürken, Türkiye de büyüyor" dedi. 


'Asrın projesi' olarak adlandırılan yavru vatan KKTC Su Temin çalışmasında sona gelindiğini, eylül ayında açılmasının planlandığını söyleyen Şener, "Asrın projesi ile Anamur Alaköprü barajından yavru vatan KKTC'ye su temin ediyoruz. 


1 milyar dolarlık projeyle yavru vatanın su ihtiyacı giderilmesinin yanında elektrik üretimi ve Anamur'da 84 bin dekar arazinin sulanması da sağlanacak. Denizin 250 metre altından 8 kilometrelik bir hat ile yavru vatanın su ihtiyacının karşılanmasının yanında, Anamur'da 84 bin dekar arazi sulanarak 116 milyon kilovvatt saat elektrik üretilecek. 

Pamuklu, Sorgun, Aksıfat, Alaköprü barajlarının ve sulama tesislerinin tamamının bitmesiyle 564 bin dekar tarım arazisi sulanacak, içme suyu temin edilecek ve enerji üretilecek" diye konuştu. 


OLİMPİYAT ŞEHRİ MERSİN 


17. Akdeniz Oyunları'nın Mersin'de yapıldığını ve yapılan yatırımlarla spor kenti haline getirildiğini bildiren Şener, şöyle devam etti: "Yunanistan'ın olimpiyatlardan çekilmesinin ardından 18 ay gibi kısa sürede 6 yılda yapılacak yatırımlar Mersin'e kazandırıldı. 


Mersin'e yapılan onlarca spor yatırımının yanında, Akdeniz Oyunları için 3 bin 500 kişi kapasiteli Akdeniz köyü, 25 bin kişilik Mersin Stadı, bin 550 kişinin aynı anda müsabakalan izleyebileceği Erdemli Atış Poligonu, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, jimnastik salonu, 1000 seyirci kapasiteli spor salonu, bocce tesisi, tenis kompleksi, basketbol müsabakalarına ev sahipliği yapacak 7 bin 500 kişi kapasiteli Mersin Spor Salonu, olimpik yüzme havuzu ve boks müsabakalarının yapılabileceği 500 seyirci kapasiteli spor salonu yapıldı. Akdeniz Oyunları ile 24 ülkeden sporcular Mersin'e geldi. Aynca Mersin'de 2002 yılında 4 bin 580 olan lisanslı sporcu sayısı 2013 yılında 58 bin 10'a ulaştı." 



ULAŞIMIN HER ALANIDA YATIRIM YAPILIYOR 


Mersin'e ulaşımın her alanında yatırımlar yapıldığını söyleyen Şener, "Yenice'ye Ortadoğu'nun en büyük lojistik merkezi yapılıyor. 


Anadolu, Mersin Limanı ile dünyaya açılacak. Bölge istihdamına büyük katkı sağlayacak. Çukurova Havalimanı'nm yapılmasıyla lojistik köyün önemi daha da artacaktır. 


Çukurova Havalimanı ilk etapta 15 milyon kapasiteli olacak bu rakam 30 milyon yolcu kapasitesine çıkartılacak. Mersin'i diğer illere, ilçelere bağlayan karayolu ağı bin 373 kilometreye ulaştı. Mersin'de 2002 yılına kadar 279 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 2002-2013 yılları arasında 167 kilometre bölünmüş yol yapılarak toplam bölünmüş yol mesafesi 446 kilometreye çıkarıldı. Mersin'i hızlı tren ile tanıştırmak için çalışmalar sürüyor. Karaman-Konya hızlı tren projesi hattı Mersin'den de geçerek Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'e kadar uzanacak. Ayrıca AdanaMersin arasında bulunan çift hatlı demiryolu 4 hatta çıkarılıyor" ifadelerini kullandı. 



ÜRETİCİYE DESTEK 5 KAT ARTTI 



Çiftçinin 12 yıllık kendi iktidarlarında korunduğunu ve desteklendiğini ileri süren Şener, "2002 yılında üreticilerimize ödenen toplam prim desteği sadece 20 milyon lira iken 2013'te ise 5 kat artarak 100 milyon liraya yükseldi. 


12 yılda Mersinli üreticiye toplam 648 milyon lira prim desteği ödendi. 12 yılda Mersin'de hayvancılık desteği ise 46 kat arttı. 2002 yılına kadar 970 bin lira destek verilirken bu rakam AK Parti Hükümeti döneminde ise 45 milyon liraya yükseldi. 

Tarımın her alanında üreticilerimizi destekledik, koruduk" diye konuştu. 


Mersin'de orta öğretim ve üniversiteye yapılan yatırımlarla sorunların kalmadığını ifade eden Şener, "Mersin'e yapılan yatırımlar ile 3 bin 155 yeni derslik inşa edilerek kalabalık sınıflardan çocuklarımız kurtuldu. 

Ücretsiz ders kitaplarının ardından ise şimdi çocuklarımız tablet bilgisayarla eğitim görüyor. Mersin Üniversitesi'ne 12 yılda yapılan yatırımlarla 1 fakülte, 4 yüksekokul, 1 enstitü, 4 meslek yüksekokulu, 8 araştırma ve uygulama merkezi kurularak 2002 yılında 12 bin 754 olan öğrenci sayısı 31 bin 865'e yükseldi. Ayrıca 2009 yılında kurulan Toros Üniversitesi 4 fakülte, 2 enstitü, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ile hizmet veriyor" dedi. 


Hakimiyet 


Geri Dön