Ekonomi

İhtiyaç kredileri coştu! Borcu borçla kapatıyoruz! Bir haftada ihtiyaç kredileri 15 milyar lira birden arttı!

Merkez Bankası’nın faiz üst sınırı koymasına rağmen mart ayının son haftasında ihtiyaç kredileri adeta gaza bastı. İhtiyaç kredileri, 15 milyar lira birden artarken, bu artışın EYT’lilerin yanı sıra borcu borçla kapatmaya çalışan tüketicilerin kredi talebinden kaynaklandığı belirtiliyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, ihtiyaç kredileri mart ayının son haftasında 15 milyarlık artış gösterdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) ihtiyaç kredilerinde faiz sınırı getirmesine rağmen mart ayının son haftasında ihtiyaç kredileri yeniden yükselişe geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, ihtiyaç kredileri mart ayının son haftasında 15 milyarlık artış gösterdi. Böylece ihtiyaç kredilerinin hacmi 815 milyar lirayı aşmış oldu.

TCMB 10 Mart 2023 tarihinde ihtiyaç kredilerine faiz sınırı getirmişti. Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Merkez Bankası’nın ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarında yüzde 18,56 olarak sınır getirmesinin ardından faiz oranlarında sert bir yükseliş görüldüğü belirtildi.

Haberde, faiz oranlarının 24 Mart 2023 haftasında yüzde 31,49’a kadar yükselmesine rağmen ihtiyaç kredilerindeki artış trendinin devam ettiği kaydedildi.

Buna göre, 10 Mart 2023 tarihinde ihtiyaç kredilerinde Merkez Bankası yüzde 18,56 ile faiz oranlarına üst sınır koyarken, bu kararın ardından geçen iki hafta içerisinde ihtiyaç kredileri hacmi 8 milyar lira artış göstermişti. Mart ayının son haftasında ise artış miktarı 15 milyar lira olarak gerçekleşti.

EKSTRA KREDİ TALEBİ ARTTI

Mart ayının son haftasında ihtiyaç kredi hacmindeki artışı değerlendiren bankacılar, bu artışın asıl nedeninin, limit sınırı konulması nedeniyle borcu borçla kapatmayı tercih eden tüketicilerin ‘ekstra’ kredi talebinden kaynaklandığını ifade ettiler. Ayrıca emeklilikte yaşa takılanların emekli olabilmek için prim borçlarını ödemek amacıyla ihtiyaç kredilerine yönelmesi ve yüksek kredi notuna sahip olan bireylerin ucuz kredi peşinde koşmasının da toplam hacmin artmasında etkili olduğu kaydedildi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ 1,3 TRİLYON TL

BDDK verilerine göre, tüketici kredilerinin tutarı, 31 Mart 2023 itibariyle 18 milyar 297 milyon liralık artış gösterdi. Böylece toplam tüketici kredilerinin hacmi 1 trilyon 272 milyar 213 milyon liraya ulaşmış oldu. Toplam tüketici kredilerinin 391 milyar 878 milyon lirası konut kredilerinden oluşurken, 64 milyar 538 milyon lirası taşıt ve 815 milyar 797 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Aynı dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı ise 24 milyar 133 milyon liralık artış kaydederek 1 trilyon 45 milyar 216 milyon liraya ulaştı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları ise yüzde 4,6 oranında artış göstererek 577 milyar 35 milyon liraya yükseldi.