Kent Haberleri

İhtiyaç ve konut kredisi faizleri düşerken, mevduat yükseldi! İşte güncel faiz oranları!

Gündemden düşmeyen kredi ve konut faizlerinde düşüş ivme kazandı. Rezervlerdeki artış, güçlü yabancı yatırım girişleri ve KKM'deki çözümler sayesinde likidite fazlası oluştu yaşanan bu durum da faiz oranlarını aşağı çekti.


Yabancı yatırım akışındaki hızlanma ve döviz rezervlerindeki artış, Türk Lirası likiditesini artırdı. Enflasyonla mücadele hız kesmeden devam ederken, faiz oranları da güncellendi.

İhtiyaç kredisi faiz oranları, 8 Mart 2024 tarihinden bu yana en düşük seviyeye, yani yüzde 71.65'e geriledi. 12 Temmuz tarihinden yüzde 77.90 olan ihtiyaç kredisi faiz oranı, 6 Eylül tarihinde yüzde 71.65'e düştü.
Konut kredisi faiz oranlarındaki gevşeme de Temmuz ayından bu yana sürüyor.

FAİZ ORANLARI GÜNCELLENDİ

Gündemden düşmeyen mevduat faizleri, risksiz yüksek getiri sunmayı sürdürürken, kredi ve konut faizleri geriledi. İhtiyaç kredisi faiz oranları, yüzde 71.65 ile son 6 ayın en düşük seviyelerine indi. Söz konusu bu oran, 12 Temmuz tarihinde yüzde 77.90 iken, 6 Eylül’de yüzde 71.65’e geriledi.


İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI

Kredi faizlerinde yaşanan bu düşüş, likidite fazlasından kaynaklanıyor. İhtiyaç kredisi faizleri, 29 Mart 2024 tarihinde yüzde 86.15 ile adeta zirve yaptıktan sonra, altı aylık düşüş 14.5 puanı buldu.
Tüketici kredisi faiz oranları da 2 Temmuz tarihinde  yüzde 75.24 iken, 6 Eylül tarihinde yüzde 68.79’a düştü. 2023 yılı sonundan itibaren ihtiyaç kredileri 300 milyar Türk Lirası’na yakın bir artış gösterdi ve 1.8 trilyon TL’yi geçti.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

Yeni bir ev sahibi olmak isteyenlerin yakından takip ettiği konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş Temmuz ayından bu yana sürüyor ve bu durum gayrimenkul alımlarını da etkiliyor. 
Özel bankalarda 10 sene vadede yüzde 2.97 ile 3 arasında değişen oranlarla kullanılan 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksit ödemesi 5 bin lira azalırken, özellikle mevduat faizlerindeki düşüş öngörüsü ve faiz indirimi sinyalleri konut alıcılarını harekete geçirdi.


MEVDUAT FAİZİ GETİRİLERİ

Mevduat faizleri, risksiz yatırım arayanlar için yüksek getiriler sunmayı sürdürüyor. Yüzde 53’e kadar yükselen faiz oranları yatırımcılara cazip teklifler sunuyor. Bankalar, 32 günlük vadeli mevduatlar için yüzde 44-45 oranlarında faiz teklif ederken, bazı bankalar bu oranı yüzde 53’e kadar çıkarabiliyor.

 

İstanbul için 'acil kentsel dönüşüm' çağrısı: Kaybedecek bir dakikamız yok!

Bursa ve Edirne’de 50 adet arsa ve arazi satılıyor! Bu tarihlere dikkat! 

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?