Emlak Terimleri

İhtiyati tedbir satışa engel mi?

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor. Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi?

İhtiyati tedbir satışa engel mi?

Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebiliyor.


İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi?


Tedbir, taşınmaz mal satışına engel değil olmuyor. Tedbir "Mülkiyet ihtilafı" sebebiyle konulmuşsa aynı ihtilaflı olduğundan icra daireleri açısından engel kabul edilmiyor.


Ancak mahkemeler itiraz üzerine satışa izin vermektedirler. Bu nedenle aynı ihtilaflı olan gayrımenkullerin satışı haricinde tedbir icrai satışı engellemiyor.


T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/13877

K. 2005/17335

T. 16.9.2005


• TEDBİR KARARI ( Taşınmazların Üçüncü Kişilere Rızaen Devir Ve Temlikinin Önlenmesine Yönelik Olduğu - Satışın Durdurulması Yönünde Anılan Kararda Bir Açıklama Olmamasına Göre Takibin Sürdürülmesi Ve Satış İşlemlerinin Başlatılmasına Bir Engel Bulunmadığı )


• SATIŞIN DURMASI ( Tedbir Kararı Taşınmazların Üçüncü Kişilere Rızaen Devir Ve Temlikinin Önlenmesine Yönelik Olduğu - Kararın Cebri İcra Yolu İle Satışı Engelleyecek Ve İcra Dosyasındaki Takibi Durduracak Nitelikte Olmadığı )


• RIZAİ DEVİR VE TEMLİKLERİ ÖNLEYİCİ NİTELİKTE TEDBİR KARARI ( Cebri İcra Yoluyla Satışa Engel Teşkil Etmeyeceği )


1086/m.101


ÖZET : Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir kararı taşınmazların üçüncü kişilere ( rızaen devir ve temlikinin önlenmesine ) yöneliktir. Karar, cebri icra yolu ile satışı engelleyecek ve icra dosyasındaki takibi durduracak nitelikte olmadığı gibi tedbir kararında ve dava dosyasında takip alacaklısı taraf da değildir. İcra dosya numarası belirtilerek satışın durdurulması yönünde anılan kararda bir açıklama yoktur. Bu durumda, icra takibinin sürdürülmesine ve satış işlemlerinin başlatılmasına bir engel bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle icra müdürlüğünün satış isteminin reddi yönündeki kararı yasaya uygun değildir. 


DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü: 


KARAR : Isparta 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce 2004/487 esas sayılı dava dosyasının yargılaması sırasında verilen 08.07.2004 tarihli tensip ara kararı ile dava konusu taşınmazların 3. şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi bakımından tedbir kararı verildiği ve aynı tarihte kararın infazı için ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü'ne tedbir kararı gereğince işlem yapılmak üzere yazı yazıldığı görülmektedir. Sözü edilen dava dosyasının davalısı Zübeyde itiraz konusu takip dosyasının borçlusudur. Alacaklının, 09.03.2005 tarihinde borçlunun hacizli taşınmazlarının satışını istemesi üzerine icra müdürlüğünce yukarıda sözü edilen tedbir kararı gerekçe gösterilerek tedbir kararının kapsamında kalan taşınmazlar yönünden istemin reddedildiği anlaşılmıştır. 


Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir kararı taşınmazların üçüncü kişilere ( rızaen devir ve temlikinin önlenmesine ) yöneliktir. Karar, cebri icra yolu ile satışı engelleyecek ve icra dosyasındaki takibi durduracak nitelikte olmadığı gibi tedbir kararında ve dava dosyasında takip alacaklısı taraf da değildir. İcra dosya numarası belirtilerek satışın durdurulması yönünde anılan kararda bir açıklama yoktur. Bu durumda, icra takibinin sürdürülmesine ve satış işlemlerinin başlatılmasına bir engel bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle icra müdürlüğünün satış isteminin reddi yönündeki kararı yasaya uygun değildir. Ayrıca, kabule göre de, tedbir kararı kapsamı dışında kalan 1826, 615, 470 Parsel sayılı taşınmazlar hakkında da satış isteminin kabul edilmemesi doğru değildir. O halde, şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile bu istemin reddi isabetsizdir. 


SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.'nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 16.09.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi. 


İhtiyati tedbir tazminat davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com