Ekonomi

İİB bu yılın ilk dört ayında ne kadar ihracat gerçekleştirdi?

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), 2023’ün ilk dört ayında bünyesinde yer alan 7 ihracatçı birliği ile yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolarlık ihracat yaptı. İİB, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 14,8 artış olduğunu paylaştı. İstanbul İhracatçıları, 190 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 5 olarak kayıtlara geçti

İİB tarafından yapılan açıklamaya göre, İİB, bünyesindeki 7 ihracatçı birliğine üye çeşitli illerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firmayla beraber 2023'ün ilk 4 ayında yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İstanbul İhracatçıları, 190 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 5 olarak kayıtlara geçti.

Birlik, 2023’ün ilk 4 ayında, değer bazında en yüksek ihracatı 231 milyon dolar ile Irak'a yaptı. Irak'a en fazla hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edildi.

İİB, Irak'tan sonra değer bazında en fazla ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya'ya ürün sattı.

 

dünya.com'un haberine göre, İİB tarafından gerçekleştirilen ihracatta, Amerika’ya hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kâğıt ürünleri ihraç edildi. Almanya'ya hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile fındık ve mamulleri satıldı. Birleşik Krallık'a mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edilirken, Rusya'ya ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kâğıt ve orman ürünleri satışı öne çıktı. Ülke grupları temel alındığı zaman da İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 725 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri olarak gerçekleşti.

İşte detaylar...

İstanbul İhracatçı Birlikleri, nisanda ise 860 milyon dolar tutarında satış yaptı. Birlik, nisanda en fazla ihracatı Norveç, Irak ve Amerika’ya yaptı.

2022’NİN AYNI DÖNEMİNE KIYASLA YÜZDE 14,8 ARTIŞ

İİB bünyesinde yer alan birliklerden İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği bu yılın ilk 4 ayında, 1 milyar 225 milyon dolar satış yaptı. Bunun yanı sıra, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de (İHBİR) 2022’nin aynı dönemine nazaran yüzde 14,8 artış ile 1 milyar 211 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

 

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) 345 milyon dolar satış yaptı. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) 286 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Aynı zamanda, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 231 milyon dolar, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 0,4 yükselişle beraber 165 milyon dolar, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB) 2022’nin aynı dönemine nazaran yüzde 3,2 yükselişle 92 milyon dolar tutarında satış yaptı.

Binlerce emekliye 3600 ek gösterge şoku! Önce maaşlar artırıldı, sonra maaşlardan kesinti yapıldı!

2022'de işsiz gençlerin oranı rekor kırdı!

ŞOK’ta indirim fırtınası esiyor! Pike 150 TL’ye, halı 250 TL’ye, yastık 100 TL’ye düştü!