Ekonomi

IIF dolar kurunun adil değerini sert yükseltti!

Eksi reel faiz ve cari açıktaki artış dolar kuru üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada Uluslararası Finans Enstitüsü’nden (IIF) önemli bir adım geldi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL için 'adil değerini' 9,50 seviyesinden 16,50'ye yükseltti.Ajans, rakamı Mayıs 2021'de 7,5'ten 9,5'e çıkarmıştı

IIF, dolar kuru için gerçeğe uygun değer rakamını 9,5'ten 16,5'e yükseltti. Ajans, rakamı Mayıs 2021'de 7,5'ten 9,5'e çıkarmıştı.

Türkiye'de Mart ayı enflasyonunun yüzde 60'ı geçmesi ve cari açığın hızla artması beklenirken, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'te tutarak kredi büyümesini enflasyonun altında bırakıp TL üzerindeki baskıyı artırıyor.

KREDİ BÜYÜMESİ VE CARİ AÇIK VURGUSU

IIF Başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL’deki adil değer güncellemesi ile ilgili hızlı kredi genişlemesinin ve artan emtia fiyatlarının cari açığın artmasına neden olduğunu söyledi.

Brooks, Emtia fiyatlarını yükselten Rusya’nın Ukrayna işgalinin de öncesinde hızlı kredi genişlemesi cari açığı artması olduüunu söyledi.

 

Türkiye'de pandeminin ilk dönemini bile geride bırakan büyük bir kredi büyümesi olduğuna dikkat çeken Brooks, yüksek kredi büyümesinin yüksek enflasyondan kaynaklandığını ancak genel tablonun TL üzerinde değer kaybı baskısı yarattığını vurguladı. Peki ağil değer nedir?

ADİL DEĞER NEDİR?

IIF, uzun süredir 5,50'de tuttuğu dolar/TL gerçeğe uygun değer rakamını 6 Nisan 2020'de 6,30'a, 29 Haziran 2020'de 7,50'ye ve 2 Mayıs 2021'de 9,50'ye yükseltmişti.

 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu rakam, belirli bir dönemde bir döviz kurunun bu seviyeye yükseleceğini değil, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunda cari açığı kapatmak için gerekli görülen döviz kuru seviyesini göstermektedir.

Dolar bugün kaç TL? 28 Mart 2022 dolar kuru!

Dolar bugün kaç TL? 27 Mart 2022 güncel dolar kuru!

Dolara yüzde 0.5 faiz geliyor! Bankadan açıklama geldi