İkametgah değişikliği nasıl yapılır?
Oturduğunuz evden taşındığınız takdirde bu durumu Nüfus Müdürlüğü'ne bildirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlara uğramanız kaçınılmaz. Peki ikamet değişikliği nasıl yapılır?
Öncelikle şehir değiştirecekseniz, bağlı bulunan muhtarlıktan nakil belgesini almanız şart. Daha sonra beyandaki adresin ulusal adres veri tabanına alınması gerekiyor. Yeni ikamet altında kaydedilen faturalarınızdan birini alarak, Nüfus Müdürlüğü'ne 20 gün zarfında başvuru yaparak işlemi sonlandırıyorsunuz.
Yeni taşınılacak ikamette başka bir kayıt mevcutsa ve vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir fatura da henüz beyan edilmemişse Nüfus Müdürlüğü ilgili kaydı geçici olarak ‘Adresi Gerçekleştirilemeyen’ bölümüne kaydediyor fakat tescil işlemini gerçekleştirilmiyor. İnceleme dosyasına konulan bu bilgiler Emniyet Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Emniyet gerekli tahkikatı yaptıktan sonra Nüfus Müdürlüğü'ne ilgili şahıs ya da şahısların orada oturduğunu bildirirse Nüfus’ta kayıt işlemi gerçekleştiriliyor ve o adreste bulunan eski isimler ‘İkinci Eski’ konumuna getiriliyor. Nüfus Müdürlüğü’nün inceleme işlemini Emniyete bildirimden itibaren işlemin süresi yaklaşık bir ayda gerçekleşiyor.
İkametgah değişikliği yapmayanın cezası ne kadar?
İkametgah değişikliğinizi yapmazsanız ya da yanlış bir adres gösterirseniz, bu durumda cezalar kapınızı çalacaktır. İkametgahını değiştirip 20 gün içerisinde bildirmeyenler için 5490 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince 322 milyon para cezası yüzde 2,2 artışla birlikte 329 TL olarak uygulanıyor. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar için 646 TL olan ceza yüzde 2,2 artışla 660 TL olarka tebliğ ediliyor.