İkametgahımı nasıl taşırım?
Kayıtlı mevcut ikametgah adresinden bir başka yere taşındığınızı ve kayıtlı adreste bir daha bulunmayacağınızı düşünelim. Bu durumda "İkametgahımı nasıl taşırım?" diye soruyorsanız işte yanıtı..
İkametgahımı nasıl taşırım?
Kayıtlı mevcut ikametgah adresinden bir başka yere taşındığınızı ve kayıtlı adreste bir daha bulunmayacağınızı düşünelim. Bu durumda, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince ikametgahın da taşınması gerekiyor.
Yerleşim yeri adres değişiklikleri yirmi iş günü içinde bildiriliyor.
Aksi halde, 2015 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 480,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 963,00 TL idari para cezası uygulanıyor.
Peki, siz de taşındıysanız ve "İkametgahımı değiştirmek istiyorum. İkametgahımı nasıl taşırım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
İkametgah değişikliği, nüfus müdürlüklerine, adrese dayalı hizmet veren kurumlara (su idaresi gibi) ya da dış temsilciliklere bildiriliyor. Bildirim sırasında;
a) Beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez.
b) Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı istenir. Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul edilir.
c) Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir.
İkametgah değişikliği dilekçesi 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com