Dekorasyon

IKEA'dan 30 Haziran’a kadar ücretsiz mutfak nakliye ve montajı!

Öyle önemli bir alandır ki bu, pek çok kadın satın alma aşamasında mutfağını beğenmediği evin alınmasına karşı çıkar

Evin geri kalan bölümleri ortak kullanım alanı olsa da, mutfak tamamiyle kadın egemenliğindedir. Özellikle misafir geldiğinde hummalı çalışmalar esnasında neredeyse kapıyı çalarak mutfağa girmek, o izin vermemişse ayak altında dolaşmadan hemen çekilmek gerekir. Öyle önemli bir alandır ki bu, pek çok kadın satın alma aşamasında mutfağını beğenmediği evin alınmasına karşı çıkar. Kalitesiz malzemeyi bir anda tanır, ev gezilirken mutfakta kullanılan markaları bir bir aklına yazar. Son yıllarda satışa çıkan hemen hemen tüm konut projelerinde de bu yüzden büyük markaların mutfakları kullanılıyor.

Modern mutfaklarda hız kazandıran ve ferah tasarımlar ön plana çıkıyor. IKEA Ülke İç Mekan ve Görsel Tasarım Müdürü Itır Aksu, bu yüzden mutfaklarda işlevselliğin de ön plana çıktığını belirtiyor. “Mutfak tasarımında öncelikle mekanın her bir fonksiyonun tek tek değerlendirilmesi gerekiyor” diyen Aksu’ya göre, mutfak mobilyası ve döşemelerin seçiminden önce mekanda ihtiyaçların belirlenmesi gerekiyor.

Aksu’ya göre mutfak aksesuarları yerleştirilirken, mutfaktaki doğal iş akışı da ön planda olmalı. Aksu bu konuda “Mutfaklarda yer alan buzdolabı, ocak ve evye arasındaki alan çalışma üçgeni olarak adlandırılır ve bu alanın konumu dikkate alınarak tasarlanır. Eğer bu üçgen arasındaki uzaklık yeterli büyüklükteyse mutfaktaki çalışma koşulları da verimli ve rahat olacaktır” diyor.

Mutfaklar için ipuçları
Mutfak dekorasyonu ve planlamasında aydınlatmaya dikkat edin. Tüp floresan lambalar uzun ömürlüdür, ekonomiktir ve enerji tasarrufu sağlar. Tüp floresanların genelde “soğuk”, “sıcak” veya “parlak beyaz” diye tanımlanan farklı renk özellikleri bulunur. Halojen ampuller ise iyi renk verir. Bu ampuller sıradan ampullere oranla iki kat fazla ışık verir ve iki kat daha uzun ömürlüdür. Tavan spot lambaları, parlamayan ve verimli aydınlatma sağlar. Tezgah üzeri aydınlatmalar ise çalışma alanı üzerine eşit ışık yayar. Odaklı aydınlatma sağlayan gömme ışıklandırma da dekorasyonda tercih edilecek seçenekler arasında yer alabilir.
Mutfak dolaplarınız düz renklerden oluşuyorsa, ıslak zeminde kullandığınız fayansları renkli seçin.
Mutfak dekorasyonunda klasik çizgide sadelik ve ferahlık hissi için bej veya krem rengi gibi tonlar tercih edin. Daha modern ve canlı bir görüntü içinse kırmızı renkten yana tercih yapın.

Küçücük fıçıcık mutfaklar için
Pek çok küçük çalışma alanını bir ana tezgah üzerine sıkıştırın. Ana tezgahı evye ve ocağın arasına yerleştirin. Azami dolap alanı yaratmak için tavana kadar tüm duvar yüksekliğini kullanın. Sadece iki gözlü bir ocak ve tek gözlü bir evye seçerek biraz daha yer kazanabilirsiniz.
Tezgah altı buzdolabı, yüksek dolap içine yerleştirilmiş normal buzdolabına göre daha fazla tezgah alanı kazandırır.
Bağımsız mutfak ünitelerini yerleştirmek kolaydır ve taşınırken yanınızda götürmeniz mümkündür. Ayrıca bu sistemler çok kullanışlıdır ve her mutfak şekline uyar.
Tezgah üzerinde yer açın. Duvar dolabının içine yerleştirilebilecek bulaşıklı bir raf sayesinde tezgahta yer kazanır ve kuruyan bulaşıkları göz önünden kaldırırsınız.
Azami dolap alanı elde etmek için tavana kadar tüm duvar boyunu değerlendirin. Yüksek dolaplar veya birbirinin üzerine yerleştirilmiş duvar dolapları ile tüm duvar alanını kullanın. Sık kullandığınız parçaları yakına yerleştirin. El altında bir tabure bulundurarak yukarı koyduklarınıza kolayca ulaşırsınız.
Sürgülü kapaklarla yer kazanın. Sürgü kapakları açmak için dışa açılan normal kapaklara oranla çok daha az yer gerekir.
Evyenin üzerine tam oturan bir kesme tahtası veya tepsi ile ekstra tezgah alanı sağlayabilirsiniz.

Size hangi mutfak lazım
Tek taraflı mutfak: Tüm aletler ve dolaplar duvara konumlandırılır, bu tarz yerleşimde çalışma üçgeni yaratılamaz. Dar alanlar veya orta/küçük ölçekli evler için uygundur.
İki taraflı mutfak: İki taraflı mutfaklar için çok alana gerek yoktur. Dikdörtgen bir mutfak alanınız var ise ve kapıyla pencereler kısa kenarlardaysa bu tarz yerleşime çok uygun demektir. Mutfağın bir tarafı açık tezgah olarak planlanırken diğer tarafında duvar dolaplarından yararlanılabilinir. Bu planlama ile açık mutfak ve bar tipi çözümler yaratabilirsiniz.
Ada mutfak: Ada mutfakla tamamlanmış yerleşimler depolama çözümlerini artırır. İki kişinin birlikte yüz yüze çalışabilmesine olanak sağlar. Ada hem dekoratiftir hem de oda bölücü olarak işlevseldir. Etrafında dolaşabilir ve ferah bir çalışma yüzeyi oluşmasını sağlar.
L şeklinde mutfak: L şeklinde mutfak oldukça fazla çalışma ve depolama alanı sağlar. Ancak köşelerle çalışmak ve kullanışlı hale getirmek zordur. Köşelerden en iyi şeklide yararlanabilmek için iç düzenleyicilerden yararlanılmalıdır.
Açık L şeklinde mutfak: Odadaki kapı yada pencere yerleşimi nedeni ile L şeklinde mutfak oluşturamayabilirsiniz. Açık L şeklinde mutfak köşe dönmeden iki ayrı modül ile alandan yararlanmayı sağlar.
U şeklinde mutfak: Çalışma alanları arasındaki mesafe geniş olmayacağından en güvenli ve en kullanışlı kullanımdır. En çok depolama alanı bu şekilde mutfaklarda olur. Tabii ki köşe bulunması alanın kullanımını zorlaştırır. Seçilen iç düzenleyiciler önem kazanır. Bu yerleşim 8 metrekare alan gerektirir. Eğer mutfak çok geniş ise uzun mesafeler ve fonksiyonlar arasında gereksiz aşamalar bulunur ve bu U şeklindeki yerleşimi pratik olmaktan uzaklaştırır.
Açık U şeklinde mutfak: Odadaki kapı yada pencere yerleşimi nedeni ile U şeklinde mutfak oluşturamayabilirsiniz. Açık U şeklindeki mutfak köşe dönmeden iki ayrı modül ile alandan yararlanmayı sağlar. Eğer alan yeterli ise ada mutfak da ekleyebilirsiniz.

30 Haziran’a kadar ücretsiz nakliye ve montaj
3 bin TL ve üzeri mutfak alışverişi yapan tüm IKEA Aile Kart sahipleri, IKEA Mutfak Kampanyası dahilindeki ücretsiz nakliye ve montaj, yüzde 20 ankastre beyaz eşya indirimi, Axess Kart’a özel 12 taksit ve 1 Mart-30 Haziran tarihleri arasında 3 ay erteleme fırsatlarından yaralanabilecek. IKEA mağazalarına gelen herkes IKEA Aile Kart’a anında ve ücretsiz olarak sahip olabiliyor.
Mutfağınızı değiştirmek istiyorsanız, yeni mutfağın planlamasını internetten de yapabilirsiniz. IKEA’nın internet sitesindeki mutfak planlayıcısında 3 boyutlu olarak mutfağın planlaması yapılabiliyor. Dekore ettiğiniz mutfağı satın almadan önce yenilenmiş görüntüsüne bakarak, taktıracağınız kapaklara, duvar rengine, seramiklere, parkeye ve hatta çerçeve rengine de karar verebiliyorsunuz. Planlanan mutfağa beyaz eşyalar, evye ve batarya dahil edilebiliyor. Hatta mutfağın bitmiş birebir görüntüsünü kazanabilmek için gaz boruları, elektrik tesisatı, ısıtma ve havalandırma sistemleri ile varsa mutfaktan geçen kolon ve kirişler de eklenebiliyor. IKEA mutfak planlayıcısının 360 derece dönebilir olması sayesinde de tüketiciler mutfağın farklı noktalarını inceleyebiliyorlar. Böylece mutfakta kalan alanların nasıl değerlendirileceği de tasarlanabiliyor.

Hürriyet