16 / 05 / 2024

Ikea'yı kuran Ingvar Kamprad, Nazi destekçisi miydi

Ikea'yı kuran Ingvar Kamprad, Nazi destekçisi miydi

İsveçli yazar Elisabeth Asbrink, IKEA'nın kurucusu Ingvar Kamprad 'ın geçmişte İsveç Nazi hareketiyle olan bağının tahmin edilenden kuvvetli olduğunu savundu.  Kamprad, gençliğinde İsveç Nazi Örgütü 'yle olan bağını kabul etmişti.



Ikea'nın kurucusu Ingvar Kamprad'ın Nazi geçmişi hakkında güçlü iddialar içeren bir kitap yayımlandı. Kamprad hakkında Ikea yı da kurduğu 1943 yılında, Nazilerle ilişkisi sebebiyle gizli poliste dosya açılmıştı...

Türkiye pazarında da güçlü olan hazır mobilya ve ev aksesuarları markası Ikea 'nın kurucusu Kamprad, gençliğinde İsveç Nazi Örgütü 'yle olan bağını kabul etmişti. Kamprad bu bağı ‘gençliğinde yapmış olduğu bir ahmaklık ' olarak tanımlamıştı.

Kamprad 'ın ‘hayatımın en büyük hatası ' olarak tanımladığı Nazi partisiyle olan bağının sempatizanlıkla sınırlı olmadığının iddia edildiği kitapta, Kamprad 'ın Nazi örgütüne üye kazandırmak gibi aktif görevler üstlendiği anlatıldı. İddiaya göre Kamprad için 17 yaşında olduğu ve Ikea 'yı kurduğu 1943 yılında, Nazilerle ilişkili faaliyetleri sebebiyle İsveç gizli polisinde bir dosya açıldı. Yazar Asbrink 'in iddiaları hakkında İsveç İstihbarat Örgütü 'nden bir açıklama yapılmadı. Aşırı sağ örgütler hakkında uzman Anna-Lena Lodenius, Kamprad 'ın İsveç faşizminin önemli isimlerinden Per Engdahl 'le dost olduğunu, ancak Kamprad 'ın Nazizm 'le olan bağının bu arkadaşlıktan öteye geçtiğini söyledi.

Kamprad 'ın sözcüsü ise Ikea kurucusunun geçmişteki Nazi sempatisini artık kabul etmediğini ve şu anda bu yönde bir tavrı olmadığını belirtti.

Forbes dergisine göre dünyanın 162. en zengin insanı olan Kamprad 'ın serveti 6 milyar dolar. Ikea 'nın resmi sahibi, Kamprad tarafından kurulan Hollanda 'daki bir vakıf olsa da birçok kesim, şirketin gerçek sahibinin Kamprad olduğunu düşünüyor. Kamprad 'ın bir diğer özelliği de aşırı tutumlu olması. Eski model bir araba kullandığı ve uçuşlarda indirimli koltukları tercih ettiği biliniyor.

BBC


Geri Dön