Ekonomi

İki bakanlık harekete geçti Borcunu ödeyemeyen vatandaşa müjde mi geliyor?

Takibe düşen veya icra aşamasına gelmiş kredi ve kart borçlularına yönelik hazırlık yapılıyor. Hazine ve Maliye ile Adalet Bakanlıkları’nın dar gelirlilerin maddi konularda hukuka taşınmış sorunlarının çözümü için yaptıkları çalışmada son aşamaya gelinirken, iki bakanlığın yetkilileri dün son bir to Taslağın kapsamına ilişkin detaylar geçtiğimiz akşam düzenlenen toplantının ardından netlik kazandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki bakanlığın sessizce yaptığı ortak çalışmayla dar gelirlilerin maddi konularda yargıya taşınan sorunlarının çözülebilmesi için bir taslak çalışma hazırlandı.
Taslağın kapsamına ilişkin detaylar geçtiğimiz akşam düzenlenen toplantının ardından netlik kazandı.

Bakanlıkların yetkilileri dün bir araya gelerek, daha önce ayrıntıları üzerinde çalışma yaptıkları taslağa son şeklini verdiler. Hazine ve Maliye ile Adalet Bakanlığı ortak çalışmasıyla hazırlanan tasarıya ilişkin detay paylaşılmazken, taslağın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği ilk kabine toplantısında sunulacağı belirtildi.

TASARIYI YİNE ERDOĞAN DUYURACAK

Özellikle dar gelirli vatandaşları ilgilendiren bu düzenlemenin detaylarının, kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayında kamuoyuna açıklanması bekleniyor. 

Edinilen bilgiye göre söz konusu çalışma kredi veya kredi kartından dolayı takibe düşmüş, icralık olmuş geçim sıkıntısı çeken tüketicileri kapsayacak. Üzerinde çalışılan düzenlemeler arasında yeniden yapılandırma, borç öteleme ve takip süresinin uzatılması da var. Takibe düşen tüketici sayısı son dönemde 1.5 kat artmıştı.

TAKİP ORANI ARTTI

BDDK'nın sorunlu kredileri takibe atma süresi esnekliğinin uygulamadan kalkmasıyla birlikte ocak ayında bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı da üçe katlandı. Geçen yıl ocak ayında 73 bin kişi kart ve kredi borcundan takibe düşerken bu sayı 2022 yılında 222 bine çıktı. 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da kapsayan bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar 2021 yılına göre yüzde 55 artışla 30.5 milyar lira oldu. Takibe düşenlerin sayısı da 2022’nin ilk 5 ayında 403 binden 748 bine çıktı. 

Takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan vatandaş sayısı son bir yılda yaklaşık 1.6 milyon kişi artarak 36.1 milyona ulaştı. Borçlu kişilere ait ortalama kredi bakiyesi de 31 bin 500 lira oldu.