Dış Piyasalar

İki büyük dünya devi arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor

Amerika ile Çin arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor. Çip savaşında ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim, Çin'in elektronik şirketi Micron'a getirdiği yasakla beraber artarak devam ediyor. Çin yarı iletken teknolojisinde ve çip üretiminde ana oyuncu olmayı amaçlarken, Amerika ise teknolojik üstünlüğünü devam ettirmeyi ve Çin’in ekonomik ve teknolojik gelişiminin önüne geçerek çip savaşında öncü olmayı amaçlıyor

Ülkelerin ekonomik güçleri, güvenliği ve rekabet alanları konusunda son derece önemli bir yere sahip olan çip teknolojilerindeki gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilirken ABD ve Çin arasındaki gerilim artarak sürüyor.

Çin yarı iletken teknolojisinde ve çip üretiminde ana oyuncu olmayı amaçlarken, Amerika ise teknolojik üstünlüğünü devam ettirmeyi ve Çin’in ekonomik ve teknolojik gelişiminin önüne geçerek çip savaşında öncü olmayı amaçlıyor.

2021’de 555 milyar dolarlık bir hacme ulaşan çip ve yarı iletkenler pazarında sektörün 2030’lu yıllara doğru trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden çip savaşları, uluslararası ticaret, teknoloji transferi ve küresel rekabet bakımından kritik öneme sahip. Aynı zamanda, ülkelerin ekonomik büyüme, istihdam ve güvenlikleri bakımından da stratejik bir önemi bulunuyor.

İşte detaylar...

Senelerdir yarı iletken endüstri üzerine eğilen Çin, 2025’de ise “Made in China 2025” planı ile 10 teknoloji ağırlıklı stratejik alanda ana rol olmayı amaçlıyor.

İlgili program kapsamında, Çin yönetimi; havacılık, uzay ve bilişim teknolojilerinin materyal ve önemli parçalarının üretiminde 2020 yılına kadar yüzde 40 oranında ve 2025 yılına kadar da yüzde 70 oranında kendine yeterli duruma gelmeyi hedefliyor.

Amerika ve Çin arasında yaşanan çip savaşı ise 2018’den itibaren daha belirgin duruma gelmeye başladı. 2018’de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşıyla beraber çip endüstrisi ve yarı iletken teknolojilerde iki ülke arasındaki rekabet daha da yükseldi.

ABD ÇİN’E KISITLAMALAR GETİRDİ

Amerika, 2019’da Çin’in teknoloji devi Huawei’yi hedef alarak kısıtlamalar getirdi. Huawei’nin ulusal güvenlik riski yarattığını ifade eden ABD yönetimi, şirkete yaptırımlar uyguladı.

2022 yılı Ağustos ayında onaylanan ve Çin’e ilişkin kapsamlı yaptırımlar barındıran “Çip ve Bilim Yasası” ile Amerika, küresel çaptaki yarı iletken sektörünü ekonomi stratejisine bağlamayı amaçladı. Amerika’nın yasasına uyum sağlayacağını paylaşan Tayvanlı şirketler Amerika’nın ihracat kontrollerine uyacaklarını ifade ettiler.

Orta sınıf özel hastanelere gidemiyor!

İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalar!

ŞOK’ta temizlik ürünlerinde kaçırılmayacak indirimler! Banyo temizleyici 24 TL, yüzey temizleyici 30 TL, Cif sprey 30 TL