06 / 09 / 2024

İkinci el araç satışlarında yeni sistem! 27 Eylül’de zorunlu olacak...

İkinci el araç satışlarında yeni sistem! 27 Eylül’de zorunlu olacak...

İkinci el otomobil satışlarında devreye alınan yeni sistem 27 Eylül 2024 tarihi itibari ile zorunlu hale gelecek. Buna göre, galericiler ise yeni sistemin getirdiği ek masraflardan yakınıyorlar.



Galericiler ikinci el araç satışlarını "notersiz" yapmak taraftarılar. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç konuya ilişkin açıklamasında yaklaşık 2 sene önce uygulanmaya başlanan ve 27 Eylül itibarı ile de zorunlu hale gelecek "Güvenli Ödeme Sistemi" ile ikinci el araç satışlarında dolandırıcılığın önüne geçileceğini kaydetti. 

Bu satışlarda en fazla dolandırıcılığın vatandaşlar arasındaki alım-satımlarda görüldüğüne dikkati çeken Erkoç, yeni sistemle benzeri sorunların giderilmesinin hedeflediklerini söyledi. 

NOTER ZORUNLULUĞU KALDIRILSIN

kamusonhaber.com.tr2'de yer alan içeriğe göre; MASFED Başkanı Erkoç, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik"te belirtilen standartları karşılayan kişilerin, ikinci el araç satışı yapabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi aldıkları bilgisini vererek; "Galericilerden alınan araçlara ilişkin herhangi bir dolandırıcılık söz konusu değil, olamaz da. Çünkü galericilerin, ikinci el satışı yapabilmeleri için MASFED Mesleki Yeterlilik Merkezine başvurup, gerekli koşulları sağlamaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri söz konusu. Yani galericiler, gerekli koşulları sağlayarak Mesleki Yeterlilik Belgesi alan yetkin insanlar. Bizler, devletin ikinci el araç satışı için yetkilendirdiği kişileriz. Galericilerden alınan ikinci el araçlarda herhangi bir sorun çıkması ya da dolandırıcılık gibi bir olay yaşanması halinde zaten hem MASFED bünyesindeki Tahkim Kurulumuz hem de Ticaret Bakanlığı tarafından idari yaptırım uygulanıyor. Bu nedenle bizler 'notersiz satış' yapmak istiyoruz."

İkinci el araç satışlarında yeni sistem! 27 Eylül’de zorunlu olacak...

EK MASRAFA NEDEN OLUYOR

Buna göre, Erkoç senelik olarak ortalama 9 milyon araç satışının gerçekleştiği Türkiye'de, bu satışların yarısına yakınının galericiler tarafından yapıldığını ifade ederek, "Yeni uygulamada hem Güvenli Ödeme Sistemi ücreti hem de noterler tarafından talep edilen satış ücreti ile vekalet ücreti bizleri çok zorluyor. Tek araç satışı olarak bakıldığında belki düşük gözükebilir ancak aylık yaklaşık 20 araç satışı yapan galericiye bu mali yük oluşturuyor. Galericiler de bu maliyetleri araç ücretine ekleyecekleri için günün sonunda vatandaşımıza ek külfet oluşuyor." dedi.

Türkiye'de 70 bin motorlu araç satıcısı bulunduğunu belirten Erkoç, bunlardan 35 bin 600'ünün ikinci el araç satışı için yetki belgesi aldığını d kaydetti.

Resmen açıklandı! Ocak'a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

Otomobil piyasasında son durum! İkinci ele talep artarken, fiyatlar düşmeye devam ediyor!

İkinci el araç piyasasında reel düşüş devam ediyor...

Bakanlık açıkladı! İkinci el araçta e-devlet dönemi başlıyor...

Geri Dön