Otomobil

İkinci el elektrikli araç satın alırken sakın çarpılmayın! Uzmanından hayati uyarılar! Hemen okuyun!

Türkiye’de sayıları 30 bini geçen elektrikli araçlar artık ikinci el pazarında da yerini almaya başladı. Pilot Garage Genel Müdürü Cihan Emre de elektrikli araç almayı düşünenlere karşılaşacakları sorunlar hakkında uyarılarda bulundu.

Artık elektrikli araç satın almak isteyenler illa da sıfır almak zorunda değil. Çünkü sayıları 30 bini geçen elektrikli araçlarda yavaş yavaş ikinci el pazarı oluşmaya başladı.

Artık belirli kilometre ve yaşa ulaşan elektriklilerin de tıpkı fosil yakıtlı araçlar gibi satın alınmadan önce belirli kontrollerden geçirilmesi öneriliyor. Ön takım, süspansiyon ve fren aksamı benzinli ve dizel araçlarla benzerlik gösteren elektrikli araçların en önemli konuları ise güç ihtiyacını sağlayan elektrikli motoru, aktarma organları ve bataryaları oluyor. Yüksek tork sebebiyle ön takımın ve lastiklerin çabuk aşındığını belirten Pilot Garage Genel Müdürü Cihan Emre, "Özel arıza tespit cihazlarıyla pil ne kadar şarj edilmiş, kalan ömrü ne kadar ve kaza geçmişi varsa araç doğru şekilde onarım görmüş mü, bunların kapsamlı olarak kontrol edilmesini istiyoruz. Bu araçların en pahalı parçaları malum pilleri. İstanbul gibi zorlu yol şartlarında araç altını vurduysa, pili zarar görmüş mü mutlaka bakılmalı. Bataryası hasarlı bir aracın onarım maliyeti doğal olarak yükseliyor. İkinci el elektrikli araç satın alırken dikkat edin, çarpılmayın" şeklinde konuştu.

Oto ekspertizin önemli firmalarından biri olan Pilot Garage, sayıları her geçen gün artan elektrikli araçların, ikinci elde de popüler olmaya başladığını, ancak belirli kontrollerin mutlaka ekspertiz tarafında yapılması gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Yürüyen aksamı, fren sistemi içten yanmalı motorla aynı olan elektriklilerin pil sağlığı ise hayati önemde. Hasar gören ya da su alan bataryalar, çok yüksek faturalara neden olabiliyor.

ELEKTRİKLİLER EKSPERTİZE GELMEYE BAŞLADI

Yüksek tork sebebiyle lastik, fren ve süspansiyon elemanlarının çabuk aşındığına dikkat çeken Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, bu parçaların kesinlikle kontrol edilmesini, aracın lifte kaldırılarak pilin fiziki durumuna bakılmasını istedi. Emre, "Bazı elektrikli modellerin yaşları gereği üretici garantisi bitiyor, bu araçların uzman servisler tarafından düzenli olarak bakımı yapılmış mı, mutlaka bakmak lazım. Yerli otomobilimiz dahil elektrikli araçlar ekspertiz noktalarımıza artık sık şekilde geliyor" ifadesini kullandı.

PİL SAĞLIĞI TESTİ ŞART

Özel elektronik tespit cihazları ile elektrikli araçların mevcut kilometreyle yapılan ve ilk günden bu yana gerçekleştirilen şarjın birbirini tutup tutmadığına bakıldığını belirten Emre, "Şarj ömrü telefonlardaki gibi zaman içerisinde azalıyor. Çok kilometre yapmış bir elektrikli aracın otomatikman pil sağlığı da zayıflar. Pili değiştirmek ise şu anki şartlarda çok çok maliyetli bir olay. Bu yüzden elektrikli araçların da ekspertiz işlemleri önemli. Eektrikli motorların soğutma sisteminde kaçaklar olması da büyük maliyetler çıkarıyor" dedi.