28 / 04 / 2024

İkinci el emlak alım satım vergisi ne kadar?

İkinci el emlak alım satım vergisi ne kadar?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi emlakların tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde gerçekleşiyor. Peki, tapu dairesinde ne kadar vergi ödenir? İkinci el emlak alım satımlarda fark olur mu? İkinci el emlak alım satım vergisi ne kadar?



İkinci el emlak alım satım vergisi ne kadar?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi emlakların tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde gerçekleşiyor. Gerekli belgeler ile tapu satışı için başvurunun yapılmasının ardından emlak alım satım vergisinin ödenmesi isteniyor.


Bu bedeli hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında emlak alım satım vergisi, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


İkinci el emlak alım satımlarda harç farkı olur mu? İkinci el emlak alım satım vergisi ne kadar?


İster ilk kez el değiştiren taşınmaz malların devri olsun ister ikinci kez taşınmaz devrediliyo olsun, sayısına bakılmadan her devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödemesi talep ediliyor.


Emlak alım satım vergisi, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Eksik ödenen harcın tespit edilmesi halinde aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.




İstanbul konut satış istatistikleri Temmuz 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön