29 / 04 / 2024

İkinci el fiyatlarda yüzde 20’lik düşüş yaşandı!

İkinci el fiyatlarda yüzde 20’lik düşüş yaşandı!

Devletin aldığı tedbirler otomobil fiyatlarındaki artış yavaş yavaş düşmeye başladı. İkinci el otomobillerde görülen yüzde 20'lik fiyat düşüşü talebi artırdı. Ancak lüks araçların kredilere ulaşamama durumu vatandaşların orta sınıf araçlara olan ilgisini daha da artırdı.



Pandemi süreci boyunca ikinci el otomobil fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından son dönemde gerileme gözlemleniyor. Pandemi nedeniyle otomobil üretiminde yaşanan aksamalar ikinci el otomobil fiyatlarına artış olarak yansımıştı. Fakat sonrasında arz ve talep dengesinin bozulmasıyla birlikte pahalı fiyatlarla karşılaşıyorduk. Şu anda ise fiyatlar normale dönmeye başladı.

Fiyatlarda yüzde 20’lik düşüş

Sıfır otomobillerin bayilerde daha kolay bulunabilir ve erişilebilir hale gelmesi olumlu etkilerini kinci el otomobil piyasasına yansıtıyor. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerin etkisiyle otomobil fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşandı. Bu düşüş yüzde 20’yi buldu. Bu dönemde en fazla talep gören otomobiller ise genellikle orta segment araçlar oluyor. Bunun ardında lüks kategori otomobillere verilen kredilerin sınırlı olması da etkili. Bu nedenle orta segment araçlar daha fazla rağbet görüyor.

 İkinci el fiyatlarda yüzde 20’lik düşüş yaşandı!

“Otomobil fiyatlarında şişkinlik ortadan kalktı”

Oto galerici Gökhan Ardeşen, otomobil satışlarındaki son gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu ve fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu ifade etti. Ardeşen, otomobil fiyatlarındaki şişkinliklerin artık ortadan kalktığını belirterek, "Otomobiller, aşırı yüksek fiyatlarla satılmadığı takdirde alıcı bulabiliyor. Pandemi sonrası sürekli yükselen fiyatlar artık istikrar kazanmış durumda. Yatırım amaçlı araç alanlar piyasadan uzaklaştı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle stokçuluğun önüne geçildi. Son günlerde ikinci el otomobil pazarında canlanma söz konusu" şeklinde konuştu.

“Orta segment araçlar daha fazla ilgi görüyor”

Ardeşen, talep gören araç modelleri hakkında konuşurken, "Özellikle orta segment araçlara büyük bir ilgi var. İlk araç almak isteyenler, orta gelirli aileler ve yeni ehliyet sahibi olanlar, genellikle orta segment araçlara yoğun talepte bulunuyorlar. Lüks kategoriye ait araçları satın almak ise krediye ulaşmak bakımından zorlaştı. Bu durum, lüks araç satışlarının orta segment araç satışlarına göre geride kalmasına neden oluyor" dedi.

Yüzde 8’lik fiyat düşüşü ikinci el araç alımlarını avantaja çevirdi!

İkinci el otomobil satışında büyük tuzak: Önce fiyatları düşürüp sonra aksesuar bahanesiyle şişiriyorlar

İkinci elde fiyatlar değişti! Piyasayı kıpırdatacak düşüş


Geri Dön